3 perc a fagyban, és elmúlik a fájdalom

 

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszseg_hideg.jpgAz egészségügyi felmérések szerint minden 5. ember szenved valamilyen ízületi problémától – tehát biztosan mindannyian ismerünk olyanokat, akiknek megkeserítik az életét az állandó fájdalmak. Gondolta volna, hogy 3 perc az elképesztő hidegben jó gyógyír lehet erre is?

 

 

 

Néhány adat:

 • Élete során az emberek 80%-ának van legalább egyszer gerincfájdalma.
 • A lakosság 1-2 %-a rheumatoid arthritiszben szenved. A betegség sokszor már fiatal korban jelentkezik, és a fájdalmon kívül súlyos ízületi deformitást is okozhat.
 • A pikkelysömörös betegek kb. 10 %-ának vannak ízületi panaszai, amely gyakran jelentős mozgáskorlátozottsággal jár.
 • Az idősek nagy százaléka él az ízületek kopása miatti állandó fájdalommal, de a sportolóknál ez akár már 40 éves kor körül is jelentkezhet.

 

Mint minden krónikus betegségé, az ízületi panaszok kezelése is sokrétű. A gyógyszergyárak egyre újabb, szájon át szedhető, injekciós, valamint helyileg használatos készítményt fejlesztenek ki, de jó hatásúak a fizikoterápiás eljárások is, és egyre népszerűbbek a fürdőkezelések. Ezek hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig ezeket helyettesíti a teljestest-hidegterápia, amelyet 28 éve alkalmaztak először Japánban, és ma már a világon egyre több helyen terjedt el.

Lényege a csaknem egész testre való behatás, amely hirtelen történik, és maximum 3 percig tart. A terápia során a „ kamra” kezelőrészlegében kb. -100-110°C levegőhőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete kb. +5 °C-ra csökken. A szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodnak a fájdalmak, és beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai.

Fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás

A hirtelen ható extrém hideg által kiváltott határozott, a gyorsan vezető rostokon haladó ingerület „kiüti“ a lassú rostokon haladó, bizonytalan fájdalomingert, mivel ezek ugyanazon a „kapun“ lépnek be a gerincvelőbe (az úgynevezett kapuelmélet alapján). A hidegkamrában való háromperces tartózkodás több órán át gátolja a krónikus fájdalmakat. Kúraszerű kezelés esetén akár több hónapos tünetmentesség is elérhető. Hatékonysága a hidegterápiát követő aktív átmozgató edzéssel még tovább növelhető.

Az akut elváltozások esetében alkalmazott klinikai rehabilitációs és a krónikus betegségek kezelésénél használt kúraterápiás vizsgálatokra támaszkodva kijelenthetjük, hogy a teljestest-hidegterápia következtében javul az általános közérzet, csökken ill. megszűnik a fájdalom, a duzzanat, a forróság. A kezeltek 60 %-ánál javul az általános mobilitás és az ízületi funkció, továbbá a betegek 35-40 %-ánál csökken a gyógyszerelési igény. A hatások a 10-20 alkalmas kúra befejezése után 3-6 hónapig még igazolhatók.

Hogyan zajlik a kezelés?

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszseg_hideg2.jpgA hideg-kamrába fürdőruhában kell bemenni. Az akrákat (kiálló testrészeket) védjük, tehát kesztyűt, fülvédő fejpántot vagy sapkát,  szájmaszkot, meleg zoknit, cipőt húzunk. Mivel a kezelés enyhén megemelheti a vérnyomást, előtte azt minden esetben meg kell mérni, és tisztázni az esetleges kizáró tényezőket. Ha a vizsgálat eredményei megengedik, beléphetünk a -60 fokos előkamrába, ahol kb. 30 másodpercet kell eltölteni. Utána jöhet két perc a -110 fokban! Mindkét helyiségben lassan körbe járunk, vigyázva arra, hogy ne dörzsöljük az összeérő bőrfelületeket. A kezelőpulttól közben folyamatosan figyelnek, részben az ablakon, részben kamerán keresztül, és jelzik, hogy mennyi idő van még hátra. A mikrofonon keresztül a mi hangunkat is hallják odakint. A hidegkezelés után az ízületi problémának megfelelő, vagy az egész testet könnyedén átmozgató mozgásterápiát végzünk korszerű kardiogépek és képzett trénerek segítségével.

Kellemes mellékhatások:

 • -Mind a hideg által kiváltott keringésjavító, méregtelenítő hatás,
 • -mind pedig az utána végzett tréning
 • -növeli az egy időben végzett fogyókúra eredményességét.
 • -A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít,
 • -segíti a nyugodt éjszakai alvást.
 • -Depresszióban szenvedők kezelésének jó kiegészítője, mivel a teljestest hidegterápia által kiváltott endorfin felszabadulás kedélyállapotukat javítja.
 • -Sportolók kezelése kapcsán kiderült, hogy rendszeres hidegterápiájuk jelentősen növeli a sportteljesítményt,
 • -segíti az izmok regenerációját,
 • -gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb anyagcseretermékek kiürülését.
 • -A kezelt betegek között olyanok is voltak, akiknek ízületi problémájuk mellett bőrbetegségük volt. Kiderült, hogy a pikkelysömörben szenvedő és a -krónikus ekcémás páciensek bőrtünetei 15-20 kezelés után jelentősen javultak. Csökkent a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűntek a zavaró plakkok.

 

Összefoglalva tehát megállapíthatjuk, hogy a ma még szokatlan, elsőre talán ijesztőnek is ható terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nincs több, mint a szaunázásnak!!

 

További információ: www.hidegkamra.hu

 

dr Szokolai Erzsébet, dr Vass Ilona

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.