A fejfájásról

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszseg_fej.jpgFejfájás: szinte nincs olyan ember, aki ne vallhatná régi ismerősének ezt az érzést. Gondolta volna, hogy mennyiféle típusa van? És hogy milyen sok tényező okozhatja? Ha jobban ismeri a fájdalom természetét, könnyebben búcsút is inthet neki.

 

 

A migrén

 

A migrén az egyik leggyakoribb típusú fejfájás roham, a felnőtt lakosság 10%-át érinti. Gyakran már gyermek- vagy fiatalkorban kezdődik, de általában 25 és 55 éves kor között fordul elő. Nőknél valamelyest gyakoribb. Jellemzője, hogy kialakulását a beteg gyakran előre megérzi - ún. aurája van. Ilyenkor előfordulhat, hogy elhomályosodik a látás, vagy vibráló fénypontok jelennek meg. Többnyire azonban mindenféle bevezető tünet nélkül jelentkezik, és akár 2-3 napig is tarthat.

 

  • A migrén jellemzői

Tipikus féloldali, igen erős, lüktető, terhelésre súlyosbodó fájdalom, melyet gyakran kísér hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység.

 

  • A migrén kialakulása

Kialakulása általában több okra vezethető vissza, gaykori a hajlamosító tényezők és a specifikus belső és külső ingerek együttes összejátszása. Előidézheti az agy bizonyos területeinek működészavara is. Központi szerepe van a szerotoninnak is, amely kezdetben felszaporodik a vérben, érösszehúzódást okoz (ez felelős a migrént megelőző auráért), majd vérszintje csökken, emiatt az agyi artériák kitágulnak, és migrénes roham jelentkezik.

A migrénnek hormonális okai is lehetnek, ritkán akár érfejlődési rendellenesség is okozhatja. A tapasztalatok szerint migrénes rohamot kiválthatnak időjárási frontok (légnyomásváltozás), bizonyos élelmiszerek is (például citrusfélék, sajtok, csokoládé, élelmiszer-tartósítószerek, vörösbor), de vannak, akik különböző szagokra, illatokra érzékenyek. Kiváltó ok lehet az alváshiány, a stressz és a menstruáció is.

Fontos, hogy ha a fájdalom jellege megváltozik, illetve a migrénes rohamok szaporodnak, súlyosbodnak, feltétlenül forduljon orvoshoz, akkor is, ha korábban már átesett hasonló kivizsgáláson!

 

Feszítő (tensios) fejfájás

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszseg_dr2.jpgA feszítő fejfájást szinte mindenki megtapasztalja élete során. Ez általában szimmetrikus, homloktájon vagy tarkótájon jelentkezik, de van, aki szorító abroncshoz vagy túlságosan szoros sapkához hasonlítja. Gyakran lehet tompa vagy nyomó, szorító és nem túl erős, inkább zavaró. Általában nem kell miatta félbehagyni a munkát vagy tanulást, de nehezebb koncentrálni.

Ritkán jár együtt hányingerrel, de előfordul, hogy ilyenkor az erősebb fények vagy hangok zavaróak. Kezdődhet a nap bármely szakában, de gyakoribb a délutáni órákban, hétvégén. Nyaralás alatt gyakran elmúlik. Ilyen fejfájás jelentkezhet időnként (pl. 1-2-szer hetente), de lehet szinte mindennapos is.

Pontos okát nem ismerjük, de két dolognak biztosan fontos szerepe van kialakulásában. Az egyik a fej körüli és a nyakizmok tartós megfeszülése, amit az állandó ülő munka, a kevés mozgás, a stressz ("behúzza a nyakát") idézhet elő. Ugyanakkor a fájdalom feldolgozása az idegrendszerben szintén megváltozik, ami hozzájárul a fejfájás kialakulásához. Kezelésében sokat segíthet a kikapcsolódás, a rendszeres mozgás.

 

Sürgősségi kórházi ellátást kívánó fejfájások!

1. Hirtelen ütésszerű, igen heves tarkótáji fejfájás
2. Heves, az egész fejre terjedő, zavart tudatállapottal járó fejfájás lázzal,

3. Napról-napra egyre erősödő, szűnni nem akaró fejfájás.

4. Ötven év felett kezdődő és egyre fokozódó fejfájás.

5. Koponyasérülést követő fejfájás és zavart tudatállapot.

6. Szemből kiinduló, a szemgolyó feszülésével kezdődő, majd a halánték felé sugárzó éles fájdalom.

7. Halántéktájon jelentkező lüktető fájdalom, melyhez az itt futó bőr alatti ér ceruzaszerű kidudorodása, megvastagodása társul.

 

Mit tegyünk?

Ha az embernek fáj a feje, logikus, hogy fájdalomcsillapítót vesz be. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit.

-Ha a fejfájás hetente többször jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz!

  • Orvosa munkáját könnyíti, ha pontosan leírja, majd vizsgálata során elmondja fejfájásának jellegzetességeit!
Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.