A memóriavesztés zsíros hallal megelőzhető!

A tonhal és más zsíros halak fogyasztása csökkenti a szélütés kockázatát, valamint segít a memóriavesztés megelőzésében is - közölték finn kutatók

c_400_200_16777215_00_images_kepek_1305220716250.jpgAzoknál az embereknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag, sütőben - nem zsírban - sült, vagy főtt halat ettek, sokkal kisebb arányban találtak olyan, úgynevezett "néma" agykárosodást, amely memóriavesztést és leépülést okozhat, és amely összefüggésbe hozható a szélütés nagyobb kockázatával - mondta Jyrki Virtanen, a finn Kuopio Egyetem munkatársa.

Elmondása szerint tanulmányuk az elsők egyike, amely a még egészséges, idős emberek agyában lévő úgynevezett léziók előfordulását vizsgálta, és összevetette a halfogyasztással.

Omega-3 zsírsavak találhatók a tonhalon kívül a lazacban, a makrélában, a heringben, a szardíniában és az olajos magvakban is. Korábbi kutatások gyulladáscsökkentő hatásukat igazolták, valamint azt, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

A finn kutatók 3660 olyan, hatvanöt év fölötti ember adatait elemezték, akik agyáról képalkotó eljárással felvétel készült. Az egyébként egészséges páciensek 20 százalékánál találtak problémát nem okozó, "néma" léziót vagy infarktust.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_thon_en_morceaux1.jpgA tanulmány szerint a halat nem fogyasztókhoz képest azoknak, akik heti egy alkalommal ettek halat, 13 százalékkal, azoknak pedig, akik háromszor vették étrendjükbe, 26 százalékkal kisebb kockázattal alakult ki agyában az elváltozás. Ugyanezt az előnyt nem tapasztalták azoknál, akik a halat zsiradékban kisütve fogyasztották - tette hozzá Virtanen.

 

 

Inforadio.hu

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.