Coaching a prevenció jegyében

Hazánkban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg a tőlünk nyugatra méltán népszerű coaching azaz a személyre szabott tanácsadás módszere. Bár igazán nem is tanácsadásról van szó, hanem egy közös „aha” élményről. 

c_400_200_16777215_00_images_stories_coa_1.jpgDr. Kocsis István Debrecenben élő és dolgozó urológus szakorvos, csoportanalitikus és életvezetési coach, aki munkája sokán is kamatoztatja az „edzői” szerepét. Feleségével Dr. Mátrai Annával egy speciális kiégés prevenciós coach programot indítottak el.

Mit jelent a coaching szó?

A coach, szó szerint edzőt jelent, trénert. Nem véletlen a sporttal való párhuzam, hiszen a coaching alapjait a sportpszichológia adja, és mi coach-ok nem terápiát végzünk, hanem tréninglejük az embereket, elkísérjük, támogatjuk a klienst, hogy rugalmasabban alkalmazkodjon az életeseményekhez, egészségesebb életet éljen. Egy élsportolóból olimpikon csak egy jó edző segítségével lehet, hát egy coach is így működik.
Két részre tagozódik a coaching, egyik a vezetőkkel, menedzserekkel foglalkozik ez a Buisness és Manager Coaching, a másik csoport a Life Coaching azaz az életviteli tréningek, akik pedig az élethelyzetek megoldásában nyújtanak stratégiai segítséget. A két részben a módszerek azonosak. Én általában a munkám során a Life Coaching-ot alkalmazok, de amikor vezetőkkel foglalkozom, akkor azt már Biusness Coachnak tekinthetjük.

Burnout, vagy Kiégés Szindróma olyan sokat hallott kifejezés, de mit is jelent?

c_400_200_16777215_00_images_stories_coa_2.jpgA kiégés általában egy stigmatizált állapot, pedig még csak nem is betegség, hanem egy életszakasz vagy életszakaszi krízis. Az emberek legtöbbször azt gondolják, hogy akkor kell a burnout-tal foglalkozni, amikor létrejön a testi és szellemi kimerülés.

A kiégés szindróma első fázisa kimondottan becsapós. Aktivitás vagy agresszió fázisnak hívjuk. Ekkor a kliens, rettentően aktív, a munka megszállottja, karrierépítő, és egyáltalán nem érzi, hogy segítségre lenne szüksége. Viszont ebben az időszakban mennek tönkre a családok, a kapcsolati rendszerek sérülnek. A vezető beosztásban dolgozóknál figyelhető meg az agresszió a legjobban, a kéréseket utasítások veszik át, és ez megjelenik a családi légkörben is. Behúzott lelki kézifékekkel éli az életét a kliens, a munkával azonosul a család háttérbe szorul, az egyensúly felbomlik. Ilyenkor nagyon nehéz szembesülni a tényekkel, hogy valamit rosszul csinálunk, hogy nem megfelelően működünk. Ez a fázis évtizedekig is eltarthat, folyamatos időhiány és hiányérzet jellemzi, és szinte észrevétlenül átcsúszik a második szakaszba. Ahol azzal szembesülhetünk, hogy elvesztettünk egy csomó értékes dolgot az életünkből, és nem vagyunk elégedettek.

A kiégés okai között rengeteg dolgot fel lehet sorolni: elismertség hiánya, nem megfelelő anyagi juttatások, nagy felelősség, hosszú munkaidő, lelki megterhelés.
Az egészségügyi dolgozók hatványozottan ki vannak téve a folyamatnak, hiszen egy félkatonai szervezetben dolgoznak, ahol a hierarchia működteti a rendszert, de közben a lelküket használják óráról órára. Szinte összeegyeztethetetlen a kettőség, és ehhez még gazdasági bizonytalanság is társul.

Hogyan zajlik a burnout coching?

A coaching szerintünk ebben az estben a problémára alkalmazott legalkalmasabb módszer. A program több részből áll, mely egy folyamat. Az első rész egy tudatosítás. Előadás formájában bemutatja a kiégést és magát a coaching teknikáját. A képzés pedig egy több héten keresztül, rendszeres időközönként, meghatározott idő intervallumban történő foglalkozás. A lefektetett keretek biztonságot adnak. Labor környezetben bátrabban meg lehet nyílni, meg lehet változni, az én védő mechanizmusokat fel lehet adni. A coaching folyamán a kapcsolat hat, ennek van gyógyító ereje. 7-10 ember van egy csoportban, ebben a létszámban lehet megfelelően közvetíteni a személyre szabott üzeneteket.

Bizonyos tréning elemekkel, beszélgetéssel úgy dolgozzuk fel a problémát, hogy a közösen átélt „aha” élményeket a hétköznapjaikba be tudják építeni. Ez egy közös gondolkodás egy közös út, ahol mindenki megtalálja a saját megoldási stratégiáit, mindenki tanul. A csoporttagok aktuális állapota, a kiégés szintje, más és más, a coaching alatt személyre szabott és a gyakorlatban alkalmazható válaszokat kap. Amikor a coaching jól működik a választ nem a coach hanem a csoport adja meg. Mi kérdéseket teszünk fel a problémával kapcsolatosan, az elsajátított eszköztárakból alkalmazunk jó párat. Ilyen a tanmese, a tanulságos történetek és a tudatosítás. Minél több időt tölt együtt a csoport annál több problémára, felvetésre találják meg egymás személyre szabott válaszát. Semmi extra dolog nem történik, csak reagálnak egymás felvetéseire. A kiégés során pontosan a kapcsolatok épülnek le, és ezeket az interperszonális kapcsolatok hozzák majd a megoldást is.

Az első csoport nagyon sikeres volt, rettentő pozitív visszajelzésekkel. A nővérek, orvosok, asszisztensek együtt vettek részt a foglalkozásokon, és abszolút működött a tréning. Az egészségügyben a kapcsolati háló legfontosabb láncszemei a vezető asszisztensek vagy vezető ápolók, akik két réteget kötnek össze, az asszisztenseket/ápolókat az orvosokkal, Ha ők kiégnek, akkor az egész osztály észrevétlenül becsúszhat a burnout-ba. Az egészségügy mellett a pedagógusok is veszélyeztetettek, de szinte minden vezető beosztásban dolgozót fenyeget a kiégés. A tréningünket az akreditációs bizottság 20 kreditpontra értékelte, ezzel is megerősítve, hogy a szakmának szüksége van erre a fajta segítségnyújtásra.

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.