Egyre több az elhízott férfi

Ausztrál kutatók szerint mostanra a harmincas éveik közepén járó fiatal férfiak kerültek a pocakosodási harc frontvonalába, aminek köszönhetően rohamszerűen megnőhet a krónikus betegségek, sőt még a rák gyakorisága is a fiatalok körében.

altAz Ausztrál Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint leggyorsabban a 35-44 éves férfiak körében nőtt az elhízottság gyakorisága. Az elmúlt tíz évben az arány majdnem megduplázódott, a korábbi, 1995-ben mért 12 százalékról 23 százalékra nőtt 2004-2005-re. A nőknél is nőtt az elhízási arány minden korcsoportban, de nem ilyen kiugró mértékben. A túlsúlyos emberek aránya enyhén nőtt: 33-ról (1995) 36 százalékra (2004-2005), míg az összes felnőtt körében az elhízottsági arány 18 százalékra ugrott a korábbi 13-ról.

Elhízás és betegségek

A korfüggő elhízás az egyre szűkülő sportolási lehetőségek és az életmód-változtatási képesség (pl. étrend-rendezés) csökkenésének eredménye. „Így az emberek nagy része elhízik az ötvenes-hatvanas éveire” - mondja Tim Gill, az Ausztrál Elhízástudományi Társaság vezetője. „Ennek eredményeképpen a súlyfüggő krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívkoszorúér-betegségek inkább csak az idősebb korosztályoknál jelennek meg. A jövőben több generációt is látunk majd, akiket már életük egész korai szakaszától fogva veszélyeztet a túlsúly. Úgy gondolom, hogy elkerülhetetlenül sokkal több krónikus beteget, különösen sok cukorbeteget látunk majd.” – mondta a szakember.

Dr. Gill másik aggodalma az, hogy egyre nyilvánvalóbb az összefüggés a súlygyarapodás és a daganatos megbetegedések között, mivel a tudományos kutatások adatai szerint a nagy súly már az élet korai szakaszától fogva komoly fiziológiai stressznek teszi ki az embereket.

A statisztikai hivatal közelmúltban publikált adatai szerint a felnőttek több mint fele – 54 százaléka, 7,4 millió ember – volt túlsúlyos vagy elhízott 2004-2005-ben, ez 45 százalékos növekedést jelent az 1995-ben mérthez képest. Az elhízottsági arány erős összefüggést mutat a képzettségi szinttel, jövedelemmel és a szocioökonómiai hátrányos helyzettel: azok körében, akik mindhárom kategória felső részében találhatóak (jómódúak és jól iskolázottak), az elhízási arány csak közel fele volt az átlagosnak.
 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.