Ellenőrizetlen és veszélyes!

Manapság az interneten szinte minden beszerezhető – miért éppen a potencianövelő szerek maradnának ki a kínálatból? Nem árt azonban vigyázni, hiszen ezek a készítmények akár veszélyesek is lehetnek! Dr Lantos István andrológust kérdeztük a témáról.

c_400_200_16777215_00_images_stories_veszely.jpgÁrt magának az, aki interneten vásárol potencianövelő szert?

Gyógyszert a patikában kell venni: hiszen ez nem olyan áru, mint bármi más. A gyógyszerek speciális szerek, amelyek az egészség befolyásolását szolgálják, így egyrészről kell az a szakértelem, amellyel az orvos felírja vagy javasolja az adott készítményt, másrészről kell a patikák, patikusok szakértelme, akik a készítmények gondozását, raktározását, és a betegek kiszolgálását megfelelő módon végzik. A gyógyszerek forgalmazásának jogi keretei is szigorúan szabályozottak, nem is engednek másfajta forgalmazást.

Amit az interneten gyógyhatású készítmény vagy táplálék kiegészítő név alatt lehet kapni, az tehát nem is gyógyszer, így orvosi kezelésre alkalmatlan. Ezeknél a termékeknél nem garantálható az előállítás és a forgalmazás során gyakorolt szigorú kontroll, az összetételük sem biztos, hogy megfelel a címkén feltüntetettnek – már ha egyáltalán van ilyen.

Milyen hatásai lehetnek az így beszerzett szereknek?

A legegyszerűbb esetben egyszerűen nem hatnak. De előfordulhat az is, hogy az összetevők között van olyan, ami az adott betegnek, vagy mindenkinek ártalmas. Az orvos, amikor kiválasztja a megfelelő gyógyszert a páciens számára, nem csak az adott betegséghez vagy tünethez választ készítményt, hanem a beteg egészét nézi, esetleges más betegségeit, odafigyel a mellékhatásokra, több gyógyszer lehetséges kölcsönhatására, az adagolásra. Ez utóbbi is fontos, hiszen mindenkinél egyénileg választjuk meg azt az adagot, ami már használ, de még nem ártalmas.

És a patikusnak is van szerepe…

Igen, a patikus plusz kontroll szereppel rendelkezik, válaszolni tud a felmerülő kérdésekre és kiegészítő tájékoztatást is adhat, felhívhatja a figyelmet egyes gyógyszerek együttszedésének veszélyére.

Találkozott már olyan esettel, amikor az interneten beszerzett gyógyszer gondot okozott?

Sok olyan esettel találkoztam, amikor csalódott betegek jöttek hozzám, hogy bár beszedtek valami ilyen szert, az semmit nem használt. Az ilyen esetekben én röviden, de határozottan igyekszem lebeszélni, sőt, eltiltani őket a kétes forrásokból szerzett készítményektől. Ilyenkor általában kiderül, hogy ha a megfelelő kivizsgálás után megfelelő gyógyszert kap a páciens, az hat is, és elégedetten tér vissza.

Akár káros hatásai is lehetnek ezeknek a szereknek?

Nem lehet speciális káros hatást megállapítani, a szerek döntő többsége szerencsére egyszerűen nem hatásos, nem tartalmaz elég hatóanyagot, vagy egyáltalán semennyit nem tartalmaz. A törvényi szabályozás szigorú, és egy forgalmazó sem kockáztatja, hogy ártson az embereknek. Itt inkább kidobott pénzről van szó. Természetesen lehetnek olyan esetek, hogy valakinek olyan alapbetegsége van, vagy olyan gyógyszert szed, hogy ez az elhanyagolható mennyiségű hatóanyag is gondot okoz, ilyenkor előfordulhatnak kellemetlen mellékhatások. Mindenképpen vigyázni kell minden ilyen divatos készítménnyel, legyen szó a fogyást elősegítő, hajhullás elleni, a kozmetikai ipar határán lévő területről vagy potencianövelő szerekről.

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.