Érrendszeri betegséget jelezhet a merevedési zavar!

A merevedési zavarnak sokféle oka lehet, ha azonban az érrendszer kerül gyanúba, nem árt alapos kivizsgáláson részt venni! Dr. Szalmás Zoltán kardiológust kérdeztük a merevedési zavar és a szív- érrendszeri megbetegedések összefüggéseiről.

c_400_200_16777215_00_images_stories_imer.jpgAz 1990-es évekig a szexuális  tevékenységgel kapcsolatos kérdéskörben a kardiológus alapvető feladata a már kialakult organikus szívbetegség mellett a tünetmentesen teljesíthető fizikai terhelhetőségi szint ismeretében tanácsadás, illetve az aktív nemi élethez szükséges merevedést kedvezőtlenül befolyásoló kardiovaszkuláris  gyógyszeres kezelés (pl. első ,második generációs béta blokkolók, diuretikum csoportba tartozó vérnyomás csökkentők stb.) revíziója volt. Az 1990-as évektől a merevedési zavar kezelésében forradalmi áttörést eredményező foszfodiesz-teráz-5 izoenzim gátló gyógyszerek megjelenésével együtt egy külön fejezet  kezdődött a kardiológián belül annak molekuláris szintű elméleti és gyakorlati hátterével szexuálkardiológia néven.

Az új gyógyszerek kifejlesztése, majd a gyógyszerpiaci bevezetéshez szükséges nagyszámú klinikai vizsgálat eredményei alapján, ma már pontosan tudjuk,hogy a merevedési zavar hátterében álló leggyakrabban előforduló vaszkuláris zavar oka a nitrogén monoxid (NO) mediálta kaszkád folyamat zavara, mely végül a férfi nemi szerv corpus cavernosum simaizomzatának elégtelen elernyedését eredményezi, következményes merevedési zavarral.

A nitrogén monoxid simaizomzatra kifejtett hatása univerzális, az egész érpályát belülről borító endothel rétegen keresztül ugyanezen relaxáló hatás érvényesül az erek simaizomzatán is, így nyilvánvaló az összefüggés a merevedési zavar és a kardiovaszkuláris rendszer és annak az elégtelen működése okozta tünetképződései között.

Fontos tünet a merevedési zavar!

Úgy is mondhatjuk, hogy ami a férfi nemi szerv elégtelen vérellátásánál merevedési zavar képében jelentkezik, ugyanezen vérellátási zavar a szívnél anginát, infarktust eredményez, az egész érpályát tekintve hipertóniához vezet, az agynál stroke kialakulást eredményezi stb.

A vaszkuláris hátterű merevedési zavar ennek megfelelően az egész szervezet érpályájának elégtelen működésére hívja fel a figyelmet, és az egyéb szervek működési zavarát jelző tünetek megjelenése előtt jelentkezhet. Az is nyilvánvaló, hogy a népegészségügyi szempontból jelentős (morbiditás, mortalitás) szív-, érrendszeri betegségek, mint a hipertónia, iszkémiás szívbetegség, stroke tünetes megnyilvánulása esetén a merevedési zavar is óhatatlanul megjelenik.

Tekintettel arra, hogy a vaszkuláris hátterű merevedési zavar a kardiovaszkuláris rendszer megbetegedésének a része, így ugyanazok a rizikófaktorai is, és ezek közül a befolyásolhatóak, mint a dohányzás, zsíranyagcsere zavar, diabetes mellitus a merevedési zavar időbeni megjelenését és annak mértékét nagyban befolyásolják.

A közös patomechanizmus, közös rizikófaktorok miatt nem véletlen, hogy a merevedési zavar a 40-70 éves férfi lakosság mintegy 52%-át érinti, és az előfordulás az életkor előrehaladtával mind gyakoribb.

Addig, amíg egyéb szerv működési zavara nem tünetképző, a betegek klasszikusan urológushoz fordulnak. Fontos hogy az urológiai, andrológiai kivizsgálást követően, amennyiben vaszkuláris ok feltételezhető, egyéb vaszkuláris betegség irányában is történjen vizsgálat, ennek részeként a beteg kardiológiai vizsgálata is indokolt, különösen 40 év felett, ha dohányzik, zsíranyagcsere zavara van, vagy a családban szívinfarktus, hirtelen halál fordult elő.

A kardiovaszkuláris betegségekhez hasonlóan a merevedési zavar kezelése is a háziorvos és a szakorvos közös feladata, de ugyanígy nélkülözhetetlen a beteg aktív közreműködése is. Különösen igaz ez akkor, ha egyéb szervek megbetegedése is gyógyszeres kezelést igényel. A terápia komplex és nem korlátozódhat csupán egy „esemény előtti” tabletta bevételére!

 

Patkó Ágnes

 

 

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.