Friss élelmiszerek – automatából?

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszsegkonyha_automata.jpgSokan törik azon a fejüket, hogyan csökkenthetnék a környezetszennyezést, és miként erősíthetnék a helyi gazdálkodást. Az egyik legfontosabb irány, amely mindkét ötletet támogatja a helyi termékek vásárlására való ösztönzés.

Lássuk, mit találtak ki nemrég az olaszok!

Magyarországon is léteznek már kezdeményezések, amelyek azt szorgalmazzák, hogy 50 km-es körzeten belül termelt alapanyagokat vásároljon a fogyasztó. Ez jó a környezetnek, hiszen nem kell a szállítással szennyezni a levegőt, és jó a helyi termelőknek, mivel nem a távoli országok alacsony árú termékeivel kell versenybe szállniuk.

Svájcban olyan kezdeményezés működik egyre jobban, hogy egy-egy háztartás leszerződik egy helyi termelőszövetkezettel, ez utóbbi hetente szállít az adott háztartásnak (tudván, hogy abban hány fő él) a teljesen helyben, frissen termelt (zöldség és gyümölcs) áruból egy hétre elegendőt. A háztartás havi általányt fizet, továbbá vállal évi két-három nap munkát a földeken.

 

Olaszországban, ahol azért minden tekintetben nagyobb mennyiségekről van szó, több kezdeményezés is megvalósult már. Az első egy "bancolat" rendszer volt, amelyik olyan tejautomatákat helyez ki, amelyekből friss, helyi tejet lehet venni. Ilyen automatából már 1200 darab működik sikerrel. Ezért most egy újabb automata-rendszert kezdtek el bevezetni "Bancomat a km 0" elnevezéssel. Ezeket helyi termelőszövetkezetek közelében helyezik ki, és az ott készített árukat lehet onnan megvásárolni: szalámitól kezdve a sajton és a konzerveken (!) át a húsig és joghurtig szinte mindent. Teljes mértékben "helyit" fogyaszt az, aki itt szerzi be a hozzávalókat. A rendszer úgy tud működni, hogy a fogyasztó utazási költségeit és a terjesztő szállítási költségeit (no meg a többszintes haszonkulcsokat) levonva, a termék végül körülbelül 30%-kal válik olcsóbbá, mint egy nagyobb élelmiszerlánc pultjain.

Így aztán mindenki jól jár: a termelő, a fogyasztó és egyáltalán nem utolsó sorban a természet. Volna mit tanulnunk…

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.