Hajhullás: a kikerülhetetlen veszteség?

A hajhullás sokak életét megkeseríti, akár átmeneti, akár hosszan tartó, sőt, véglegesnek tűnő gondról van szó. Pedig sok olyan eset van, amikor kis odafigyeléssel megakadályozható lenne hajkoronánk elvesztése!

Mennyit veszíthetünk?

altFejünkön átlagosan 100.000 hajszál van, amiből naponta körülbelül 50-100 szál hullik ki. Ez természetes folyamat: amikor a hajszál elöregszik, újabbnak adja át a helyét. Túlzott mértékű hajhullásról akkor beszélünk, ha hosszabb időn keresztül napi 100 szál felett van a kihullott haj mennyisége. 

A hajképző folyamat központja a fejbőr alatt található hajgyökér, amely a hajszálak növekedéséért és rögzítéséért felelős. A hajgyökeret rugalmas szövetek (ún. kollagén-burok) veszik körül. A hajszálerek, amelyek a hajképzéshez szükséges tápanyagokat szállítják, e szöveteken keresztül jutnak be a hajgyökérbe. A legújabb kutatások szerint a hajhullás egyik leggyakoribb formáját a hajgyökeret körülvevő szövetek megkeményedése okozza. Azoknál, akiknél e szövetek megszilárdultak, a hajhullás kezdeti tünetei jelentkezhetnek. A szövetek megkeményedése ugyanis gátolja a vérkeringést, ilyenkor a hajgyökér tápanyag-ellátottsága károsodik. Ennek hatására a hajgyökér elgyengül, deformálódik, és elengedi a hajszálat. Ez a hajszálak idő előtti elvesztését eredményezi, és kopaszodáshoz vezethet.

Érzékeny egyensúlyban

altAz egészséges fejbőrön a hajszálak nem egyenletesen helyezkednek el, hanem 4-5 hajszálanként csoportot alkotva. A kopaszodás kezdetén ezekben a csoportokban már csak 2-3 szál foglal helyet, majd ez a csoportos elrendeződés is megszűnik. A haj két fő része a hajgyökér és a hajszál. A hajgyökér körül található a hajhagyma, mely a haj szilárd vázát, a keratint termeli. A keratin 18 féle proteinből (aminosav) áll, melyek közül kiemelkedő fontosságú a kéntartalmú cisztin, mely hajunk rugalmasságát biztosítja. Kémiai kötései könnyen felnyílnak a hajszerkezet különböző problémáit okozva.

A hajnövekedés érzékeny folyamata a hajgyökerekből indul, itt dől el hajszálaink sorsa. Ha nincs meg minden táplálék, amire a hajgyökérnek szüksége van, az új hajszálak károsodhatnak, pl. elvékonyodnak, törékennyé, fakóvá válnak, és legrosszabb esetben kihullanak. Szerencsére a folyamat sok esetben visszafordítható, ha a hajhagymákat kellő időn belül ellátjuk azokkal a mikrotápanyagokkal, amelyekre szükségük van. A haj ugyanis akkor lesz egészséges, ha a hajhagymákat tápanyagban gazdag vér táplálja.

Miért hullik a haj?

  • Táplálkozás: A haj kihullását számos probléma okozhatja, azonban a hajnövekedés intenzitása és a haj minősége szorosan összefügg táplálkozásunk minőségével. Korunk táplálkozási szokásai egyre kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz, nyomelemhez juttatják szervezetünket, ami meglátszik szerveink működésén, így hajunk minőségén és élettartamán is. A túlzott só- és cukorfogyasztás, a jódhiány, a vas és az A, B, E, F és H vitaminok hiánya okozhatnak elsősorban hajnövekedéssel kapcsolatos rendellenességeket és hajhullást. A megfelelő tápanyagbevitel hajunk számára ugyanolyan fontos, mint a többi szerv esetében.
  • Külső tényezők: A levegő szennyezettsége szintén okozhat rendellenességeket. Átmeneti hajvesztést bizonyos gyógyszerek mellékhatásai is okozhatnak, néhány komoly betegség esetén alkalmazott kemoterápiás kezelés is okozhat hajhullást, esetleg teljes hajvesztést.
  • Genetika:A hajhullások másik nagy csoportjának oka öröklött tulajdonságaink között keresendő. Ezek nagymértékben befolyásolják ugyanis hajhagymáink érzékenységét.

A hajhullás típusai

A hajhullás lehet foltos vagy diffúz.
• Foltos hajhulláson életükben nagyon sokan – férfiak és nők vegyesen, sőt gyerekek is – áteshetnek, ilyenkor kerek kopasz foltok keletkeznek. A betegség lényege, hogy a szervezet védekező rendszere valamilyen "tévedés" folytán a hajhagymák ellen fordul. Kialakulásának leggyakoribb oka valamilyen gócfertőzés (rossz fog, mandulagyulladás, epehólyag problémák). A gyulladt góc eredetének felkutatása és antibiotikumos kezelés után a betegség meggyógyul.
• Diffúz hajhullásról beszélünk, amikor a haj az egész fejbőrön megritkul. Átmeneti diffúz hajhullás alakulhat ki szülés után, fertőző betegség, ill. vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén. Idősebb korban sem csökken a megfelelő táplálkozás fontossága a haj épsége és szépsége szempontjából. Az egyoldalú táplálkozás, a fehérje és a vas hiánya ebben a korban a hajhullás kialakulásának egyik leggyakoribb oka.

 

Dr. Vass Ilona

 

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.