Hogyan beszéljünk a nőkkel?

Az csak természetes, hogy egy párkapcsolatban a felek nem mindenben értenek egyet egymással. Az viszont meglepő, amit egy új kutatás derített ki: a párok mindössze átlagosan 18 százalékban tudnak közös nevezőre jutni a lényeges kérdésekben. Ez pedig gyakran konfliktusokhoz vezet.

altMi lehet az oka annak, hogy ennyire csekély mértékben tudunk egyetérteni egymással? Szakértők szerint az, hogy nem tudunk megfelelően kommunikálni, és képtelenek vagyunk jól megbeszélni a közös dolgainkat.Lehetségesnek tartják, hogy valójában az említettnél nagyobb százalék értünk egyet, de a beszélgetés szintjén nem tudjuk úgy átadni egymásnak a gondolatainkat, hogy mindkettőnket eltölthessen a megnyugvás és biztonság érzése.

Egy másik lehetséges ok a férfiakat érinti. Nevezetesen, hogy a férfi szívesebben kerüli a kényelmetlen témákat, és inkább elmenekül, mint hogy szembenézzen a neccesnek ígérkező beszélgetéssel. Pedig jobban árt a kapcsolatnak az, amit nem mondunk ki, mint amit kimondunk.

Viszont jó tudni, hogy ezen javíthatunk (azaz jobbíthatjuk kapcsolatunkat), amennyiben az alábbi stratégiákat megtanuljuk alkalmazni.

Légy egyenes

Ha van egy téma, aminek megbeszélése problematikusnak ígérkezik, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Mi az, amit félek elmondani? Mi történhet, ha elmondom? Mit szeretnék, hogy történjen ehelyett?
Önmagadnak adott válaszaidat ezután fogd össze egy csokorba, és add elő a párodnak a következő módon: „Szeretnék elmondani neked valamit, csak attól tartok, hogy… (második kérdésre adott válasz). De remélem, hogy mégis… (harmadik kérdésre adott válasz).”
Miért működhet ez? Az egyenes kommunikáció hosszú távon mindig kifizetődőbb, mint a forró kása kerülgetése. Ugyanakkor a párod azt is látni fogja, hogy tisztában vagy a helyzet komolyságával, és vagy annyira férfi, hogy felvállalod ezt a beszélgetést még akkor is, ha tudod, milyen következményei lehetnek.

Tervezd meg a beszélgetés helyét és idejét

Nem mindegy, mikor zajlik le egy kellemetlen témájú beszélgetés. Szakértők szerint a legrosszabb, amit ebből a szempontból egy pár tehet az, hogy a szexről akkor beszél, amikor lehetősége van szexelni (esetleg előtte, utána… vagy közben), pénzről pedig akkor, amikor éppen számlákat kell kifizetni.
Ezeket a témákat legjobb akkor megbeszélni, amikor mindketten nyugodtak vagytok, és lehetőleg távol az otthontól, például kávézóban, parkban stb. Ennek több előnye is van: mások előtt valószínűleg nem fogtok összeveszni, és a tét is kisebb (kevesebb érzelmet fog felkorbácsolni a dolog), ha nem a pillanat hevében kerül terítékre a téma.
Próbálj meg „az ő szavaival” gondolkodni
Ez egy picit többet jelent annál, hogy „az ő fejével”. Szavainkkal nemcsak megpróbáljuk kifejezni a gondolatainkat, hanem azt is eláruljuk velük, hogy hogyan működik a gondolkodásunk.
A nők problémákkal kapcsolatos gondolatai általában sokkal inkább érzelemmel telítettek, mint a férfiaké. Ezért éri őket gyakran az a vád, hogy nem megoldani akarják a problémát, hanem csak kínozni vele a párjukat.
Figyeld meg tehát az érzelmekre utaló kifejezéseket a beszédében, mikor és hogyan használja ezeket (kezdd konkrétan az „érzem”, „úgy érzem” kifejezésekkel), és próbálj meg te is elgondolkodni a problémán úgy, hogy ezeket a szavakat, és szókörnyezeteket beleszövöd a saját gondolataidba.

Érj hozzá, nézz a szemébe

Férfiak és nők különbözőképpen viszonyulnak az intimitáshoz. A nők számára intimebb a szemtől szembe-, a férfiak számára pedig az egymás oldalán elfoglalt helyzet. Legalábbis amikor mindketten fel vannak öltözve. Ezért van az, hogy amikor problémás beszélgetés folyik, a nőnek szüksége van arra, hogy a férfi vele szemben üljön, és úgy beszéljen vele.
Nézz hát a szemébe, időnként fogd meg a kezét, érj hozzá. Ez könnyít a helyzet feszültségén, leviszi a stressz-szintet, és párod nem fogja úgy érezni, hogy nem érdekel a probléma, és le akarod őt rázni. A vele szemben elfoglalt testhelyzet (számára az intimitás jele) ugyanakkor ismételten biztosítja őt arról, hogy összetartoztok, és úgy kell megoldani a problémát, hogy ez így is maradjon.

Gáti Miklós
Forrás: Men’s Health
 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.