Magyar konyha az egészség jegyében!?

c_400_200_16777215_00_images_stories_ab5.jpgHonnan indul, a világméretű elhízási járvány? Megnevezhető-e egy kor, vagy egy társadalmi folyamat mely felelős a túlsúly terjedéséért?

Jó pár éve, mikor a hír is felröppent arról, hogy amerikai sztárok, az un. Paleo diéta híveivé váltak, ami nem más, mint az ősemberéhez hasonló táplálkozási séma. Ez valójában nem egy fogyókúra, inkább egy egészséges táplálkozási forma. Tehát anno az emberi lét kezdetekor az ősember még tudta – vagyis inkább neki még nem volt választási lehetősége – hogy mit egyen és hogyan készítse el. Őseink étkezésében a nyers húsok a szabadtűzön elkészített sültek, különböző gabonafélék jelentették a táplálék legnagyobb részét. A sokszor keveset elv is megvalósult, és a mozgás a túlélés része volt. Vannak ma is élő zárt közösségek (törzsek), amelyek még szinte úgy élnek, mint az ősemberek. Étrendjük csak nagyon keveset módosult az ősidők óta. Nincs szuvas foguk, tökéletes a látásuk, nem kínozza őket ízületi gyulladás, cukorbaj, magas vérnyomás, de a depresszió, a skizofrénia és a rák is szinte ismeretlenek számukra. Tehát a kezdetekkor táplálkozásunk még 100 százalékon alkalmazkodott az akkori elvárásokhoz, de még ma is megállja a helyét az egészséges táplálkozás terén.

Ha ugrunk egy nagyot a történelemben és a honfoglalás előtti korba a magyarok uráli őshazájába látogatunk, alig látunk különbséget a táplálkozás terén. Az eszközök a vadászathoz és a sütés-főzéshez, az életkörülmények sokat javultak, de a fő eledel itt is a hús, főleg a vad ételek, a különböző gabonafélék őrleményei, a kása félék és a sütött lepények. Az idők során nagyon sokat változott a magyar konyha és az étkezési szokások, különböző népek szokásait, alapanyagit is átvettük. Német, osztrák, olasz, francia, török hatások érvényesültek a legerőteljesebben.

A XVII.-XVIII. században megjelenik a cukor, vanília, csokoládé és a tejszín. Találkozhatunk a keményítő, élesztő és egyéb pácolásra alkalmas fűszerekkel is. Elterjedt a sertészsírban történő sütés, főzés. Gyakori az édességek fogyasztása pl. tejben főtt galuska, kalács, mézeskalács, kifli, piskóta, madártej, grillázs, kétszersült. Megtalálhatjuk a sózott jéggel vagy hóval fagyasztott fagylaltfélék.

A XIX. századból már számos utazó leírásában ismerjük a magyar konyhát. A pesti közönség éppúgy szereti a rántott csirkét, mint a bécsi. Több utazó ajánlja a gulyást és a paprikás csirkét. A vendéglőkben majdnem minden ételt paprikáznak, van paprikás hal, paprikás hús, paprikás szalonna.

Végül ebből a nagy egyvelegből alakul ki a jellegzetes magyar konyha:
•    a sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használat
•    a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása
•    a tejföl nagymértékű felhasználása
•    sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sűrítés)
•    sajátos fűszerezési eljárások
•    magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása
Miért is írtam egy gasztronómia történelmi összefoglalót?
Azért, hogy rávilágítsak nekünk magyaroknak, milyen rögös utat kell bejárnunk az egészséges táplálkozáshoz vezető úton, hiszen a jól megszokott magyaros ízek közelebb állnak az egészségtelenhez, mint szeretnénk. Azt gondolom, azt nem kell bebizonyítanom, hogy a gyerek azt és úgy eszi, ahogy a felnőtt, így alakul ki az országokra jellemző konyha is, anyáról lányára, generációról – generációra. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is. Ha ebben az életkorban rögzülnek a jó szokások, akkor a későbbiekben, felnőttként ezt a habitust fogják folytatni, ami az egészségmegőrzést szolgálja. Nem igaz, hogy felnőttkorban nem tudjuk befolyásolni a táplálkozási szokásokat. Sajnos azonban, ha a habitus már kialakult, hosszabb és nehezebb pozitív irányba változtatni, de mindenképpen megéri megpróbálni!

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.