Mementó a Rák Világnapjára!

Míg a rózsaszín szalaggal jelképezett mellrákra évről-évre óriási figyelem összpontosul, addig a férfiakat érintő – világoskék szalaggal fémjelzett – prosztatarákra jóval kevesebb figyelem irányul.

altA férfiakat súlytó daganatos betegségek közül a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente mintegy 2700-al növekszik a diagnosztizált esetek száma. A prosztatarák az idősebb férfiak betegsége, 50 évesnél fiatalabb korúakban ritkán fordul elő. Előfordulásának gyakorisága a korral nő, a gyakorisági csúcsot 75. életévben éri el. A rendszeres urológiai szűrés 50 éves kor felett mindenképp indokolt, továbbá figyelni kell azokra a tünetekre, amelyek jelezhetik a betegség előfordulását. Számos olyan rizikófaktor van, amelyek növelik a betegségre való hajlamot. Elsősorban azoknál mutatkozik jelentős hajlam a betegségre, akiknek a felmenői között előfordult már hasonló eset, de a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás is növeli a prosztatarák kialakulásának valószínűségét. A gyakori, vagy éppen a nehézkes, a fájdalommal járó vizelés, vagy a gyenge vizeletsugár mind olyan jel, amely észlelésekor érdemes szakemberhez fordulni. Ma már, különösen korai stádiumban a betegség megfelelő kemoterápiával jól kezelhető, gyógyítható.

Tekintettel arra, hogy a betegség évek alatt alakul ki és már a korai, jól gyógyítható stádiumban felismerhető mindenképp szükséges lenne a szűrések látogatása. Különösen azok számára fontos a rendszeres vizsgálat, akiknek a családjában előfordult hasonló, mert e tumoros betegségnél rendkívül gyakori a családi halmozódás!

Hová fordulhat segítségért?

Akkor, ha a baj már bekövetkezett és diagnosztizálták a betegséget, érdemes onkológus szakorvos segítségét kérni. A gyógyulásban hatékonyan segítenek azok az Onkológiai Centrumok, ahol a legkorszerűbb és leginkább hatékony terápiákat is megkaphatják a betegek. A betegségről, az Onkológia Centrumok elérhetőségeiről és a kezelési módokról a Liga honlapján a www.rakliga.hu-n találnak bővebb információkat.


 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.