Okosító étrend

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszsegkonyha_pink.jpgAz agy igen éhes szervünk: ha nem megfelelően táplálkozunk, könnyen kárát láthatja. A szervezetnek különösen sokféle tápanyagra van szüksége, az alábbiak pedig nagymértékben hozzájárulnak az elme fejlődéséhez.

1. Színes zöldségek
A paradicsom, édesburgonya, brokkoli, sütőtök, répa, cékla, spenót kiváló vitaminforrás, segítik az agysejtek működését.
 

TIPP: ezekből nem csak főzeléket készíthetünk, hanem például céklából, brokkoliból vagy sütőtökből ízletes krémlevest is, a spenóttal rakott palacsinta pedig különleges fogás.

2. Bab
A bab különleges étel, mert fehérjét, összetett szénhidrátokat és rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. 
 

TIPP: ha ebédre kap a gyerek babot, lesz elég energiája délutánra is. Adhatjuk a babot salátákhoz is, püréként pedig tortillára, szendvicsre. Tésztaszószokba is kiváló.
 

3. Bogyós gyümölcsök


c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszsegkonyha_eper.jpgAz eper, málna, áfonya, szeder egyes vizsgálatok szerint javítja az emlékezőképességet. Minél színesebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz, különösen C-vitamint.
 

TIPP: a bogyókat nemcsak édességekhez, de zöldségfélékhez, salátákhoz is adhatjuk, keverhetjük joghurtba vagy zabpehelybe is.

 

4. Tojás

A tojás ismert fehérjeforrás, a sárgája ezen kívül kolint is tartalmaz, ami az emlékezőképességet fejleszti.
 

TIPP: uzsonnára adhatunk rántottás szendvicset, és hetente egyszer készítsünk ebédre is tojásételt, pörköltet, buggyantott tojást.

5. Tej és joghurt

A tejtermékek többek között fehérjét, B- és D-vitamint tartalmaznak, melyek az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen tápanyagok. A gyerekeknek és a serdülőknek egyes kutatások szerint D-vitaminból az ajánlott napi mennyiség tízszerese szükséges.
 

TIPP: fogyasszunk minél több és változatosabb tejterméket, zsírszegény tejjel, valamint kalciummal és D-vitaminnal dúsított, gyümölcslével ízesített zabpelyhet. A joghurtba aprítsunk bogyós gyümölcsöket.

6. Teljes kiőrlésű gabona

Az agynak folyamatosan glükózra van szüksége, ami a teljes kiőrlésű gabonában bőven megtalálható.
 

TIPP: a müzli és kása mellett az ebédre feltálalt tészta és a kenyér is készüljön teljes kiőrlésű lisztből.

 

7. Zabpehely

Jó E- és B-vitamin forrás, káliumot és cinket is tartalmaz. 
 

TIPP: reggelire adjunk zabpelyhet, ez egész délelőttre ellátja az agyat energiával.

8. Mogyoróvaj

Kiváló E-vitaminforrás, védi az idegsejtek membránját, ezen kívül B6 vitamint is tartalmaz, ami elősegíti, hogy az idegrendszer el tudja égetni a glükózt.
 

TIPP: készítsünk mogyoróvajas szendvicset banánnal, vagy a gyerek kedvenc salátájára szórjunk néhány szem földimogyorót.

9. Lazac

A zsíros halak, például a lazac az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. A tonhal is tartalmaz omega-3-at, de kevesebbet.
 

TIPP: készítsünk a gyereknek tízóraira lazacos szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből. A krémlevesekhez is adhatunk egy kis lazackonzervet, és a fasírtot is gazdagíthatjuk vele.

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.