A nyitott házasság nem tabu

c_400_200_16777215_00_images_aags07.jpgNyitott kapcsolat, nyitott házasság. Nem ismeretlen fogalmak, csak Magyarországon kevésbé elterjedt kapcsolati formát takarnak. Pedig lehet, hogy a Te fejedben is sokszor megfordult már, hogy kikacsints a monogám kapcsolatodból, mert megkísértett a vágy, vagy egy izgalmas új vonzalom.

Az ilyen kapcsolat lényege, hogy a párok mások felé is nyitnak, és hosszabb pórázon, szabadabban élik a közös életüket. A hangsúly a közös életen van. Ez a műfaj nem a gyenge lábakon álló párkapcsolatoknak való. De nézzük, miről is van szó a gyakorlatban?

A nyitott kapcsolatban élők jó eséllyel nem bántják meg egymás érzéseit, nincs titkolózás az életükben és a lebukás kínos következményeitől sem kell tartaniuk. Mindkét fél megengedi párjának, hogy az más férfiakkal/nőkkel is romantikus, illetve szexuális viszonyt létesítsen - ha éppen ez az, amiben egyezségre jutottak. A nyitott kapcsolat egy teljesen más minőségű közös nevező tehát, és csak úgy működik, ha kölcsönös beleegyezésen alapul. Nem biztatunk senkit, hogy megtegye, de ha valaha is felmerül benned, hogy kipuhatolod mi a párod hozzáállása a témához, érdemes követned az alábbi forgatókönyvet.

1. Puhítsd meg a terepet!

c_400_200_16777215_00_images_aags08.jpgA terep előkészítéséhez beszélj gyakrabban a kapcsolatotokról, tereld gyakrabban erre a témát. Ha ez már megszokott szituáció, otthonosabb érzés lesz, amikor a nyitott kapcsolatokra terelődik a szó. Ne ugorj fejest a vesztedbe, fontos tudnod, hogy mit érez a párod, mielőtt előállsz az ötlettel, hogy szeretnél másokkal is ismerkedni - ne adj’ Isten, máris van egy kiszemelted, aki megmozgatja a fantáziád.

2. Dicsérd a párod!

Mondd el neki, hogy mennyire értékeled. Mondd el neki részletesen, hogy mennyire fontos és mennyire tiszteled őt. Ez nagyon lényeges. Nem sérülhet senki, ez a dicséret arról kell, hogy szóljon, hogy milyen jó dolgokat ad számodra ez a kapcsolat és a párod. Ne feledd, az is cél, hogy együtt maradjatok, és megóvd a meglévő házasságod.

3. Fogalmazz óvatosan!
Ha párod felteszi a kérdést - miért akarsz nyitott kapcsolatban élni vele? - kerüld a rá nézve negatív megfogalmazásokat. Ne hibáztasd, ne írd az ő számlájára a dolgokat, kerülj minden olyan kijelentést, amiből az süt, hogy ő, vagy az ő viselkedése, személye generálta ezt a vágyat az életedben. Beszélj csak a saját szemszögedből, például mondd, hogy több szabadságra lenne szükséged.

4. Tudd, hogy akár vége is lehet, ha rosszul sül el.
Tisztában kell lenned vele, hogy ha nincs köztetek az az erős kötelék, ami ilyesféle „szerződést” kibír, akkor a nyitott kapcsolat a végét is jelentheti. Amennyiben fontos számodra, hogy ne rombold szét a kapcsolatod mindezzel, akkor a következő pont döntő fontosságú aranyszabály.

5. Erősítsd a kapcsolatod a pároddal!
Dolgozzatok kettőtök kapcsolatán. Töltsetek minőségi időt együtt, alakítsatok ki heti rendszerességgel közös programokat. Így deríthetitek ki, hogy hányadán is álltok egymással, mi az, ami hiányzik. A tiszta képhez ez elengedhetetlenül fontos.

6. Kerüld a homályos kifejezéseket, amikor a lényegről esik szó.
Mindenkinek mást jelent a nyitott kapcsolat kifejezés.  Mindenkinek máshol vannak a határok, amin belül mozogni képes. Mi fér bele a párodnak, és mi nem? Mit jelentene számodra az a nyílt kapcsolat, amire vágysz? Szeretnél másokkal randevúzni? Büntetlenül flörtölni kedvedre, ez is elég lenne? Esetleg más nőkkel bújnál ágyba? Mindezt jó, ha azelőtt tisztázod magadban, mielőtt előhozakodsz a témával, mert ha egyszer terítékre kerül, nem lesz időd átgondolni a válaszaid. Tudnod kell, hogy mit akarsz, és hogyan képzeled ezt a kapcsolat kereteinek kitolásával megvalósítani.

7. Szerezz segítséget.

Ha nincs olyan baráti körötök, akikkel tudtok beszélgetni erről a témáról, a közös életetekben felmerült különleges helyzetről, szakemberhez is fordulhattok. Hosszú folyamat lesz, de egy hozzáértő terapeuta végig tud kísérni benneteket a változás, a változtatás rögös útján.  A külső szemlélő, a bizalmas kontrollszemély óriási segítség lehet.

8. Engedd, hogy elsőként lépjen.
Lehet, hogy megegyeztek, de egyikőtök sem teszi meg az első lépést jó ideig. Féltek, hiszen ismeretlen terepre merészkedtek. Légy gáláns és engedd, hogy elsőként a párod menjen kívül a megszokott határokon. Ezzel a gesztussal kifejezed, hogy megbízol benne, megbízol abban a szövetségben, amiben éltek.

9. Hagyjatok időt magatoknak.
Lesznek helyzetek, amikor nehéz lesz, és szép számmal lesznek félreértések is köztetek. Nem megy egyik napról a másikra, de ha folyamatosan kommunikáltok, akkor hamar átestek azokon a tipikus helyzeteken, hibákon, amik egy ilyen közös úton szembejönnek.

10. Haladjatok lassan.
Ígérd meg a párodnak, hogy lassan fogtok haladni, és nem éri meglepetés. Fontos, hogy addig merészkedjetek, ameddig engedélyt kaptatok a másiktól, és ne tovább. Óvatos és apró lépésekkel haladjatok, hogy mindig legyen idő a másik fél reakcióira. Elengedhetetlen, hogy folyamatosan felülvizsgáljátok, hogyan is érzitek magatokat a helyzetben, és kiben milyen folyamatok zajlanak.

11. Légy nyitott és alakítsátok közösen a szabályokat!
Ahogy nincs két egyforma házasság, úgy a nyitott kapcsolatok sem teljesen ugyanolyanok. Két ember alakítja a szabályokat, és azokban az esetekben, ahol ez a megállapodás jól működik a gyakorlatban, tiszteletre és szeretetre épülő erős kötelék van a házastársak közt. A nyitott kapcsolatokban mindkét fél új impulzusokkal töltekezik a kapcsolat határain kívülre merészkedve, ezért kiemelten fontos, hogy ezek mellett az „engedélyezett” élmények mellett fáradhatatlanul dolgozz magadon, pároddal közös életeteken is.

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.