A pénz és a jólét inspirálja őt – az üzletember

c_400_200_16777215_00_images_suli01.jpgMi a legfontosabb az életben?- sokszor tesszük fel ezt a kérdést magunknak.  Karrier, pénz, szerelem, boldogság, gyerekek?. Dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta segítségével, arra keresem a választ, hogy egy üzletember életében, milyen életvezetés, milyen stresszfaktorokat generál, és mi a megoldás.

Mi a tapasztalata, milyen egy tipikus üzletember?

Ha a tipikus üzletemberre gondolok – a rendelőmben szerzett tapasztalataim alapján –a szemem előtt általában jól öltözött, jó megjelenésű, agyonhajszolt férfi képe jelenik meg.  Olyan férfi, aki teljesen felborult életritmusban él, aminek központjában a rengeteg munka áll. Van egy réteg, aki hajnalban vagy éjszakába nyúlóan, sporttal igyekszik megszabadulni a napi stressztől, aki erre nem szán időt az általában elhízik. A pénzhez való viszonya már-már addiktív. Az üzleti lét olyan hatással van ezekre az emberekre, hogy a pénz megszerzése, forgatása, befektetése szinte bűvöletben tartja őket, és igazán soha nem elégíti ki a vágyaikat. Nincs olyan, hogy megnyerek egy projektet, vagy nagy haszonra teszek szert egy kiváló üzleti húzással és akkor elégedetten hátradőlök, hanem újabb és újabb kihívások kellenek, hogy a pénz forogjon, hogy legyen izgalom, hogy legyen verseny. Nem is igazán a jólét inspirálja őket, hanem a pénzzel való foglalkozás, a teremtési vágy, a kivitelezés öröme.

Milyen párt választ egy ennyire elfoglalt ember?

c_400_200_16777215_00_images_mendi03.jpgFontos, hogy a trendnek megfelelően, csinos és ápolt legyen, visszafogottan szexi, és ne közönséges. A legfontosabb, hogy jól tudjon alkalmazkodni. A pacientúrámban több olyan hölgy is volt már, aki fiatal, dekoratív, és effektíve elmagányosodva éli a mindennapjait egy sikeres üzletember mellett, de igyekszik mindenben a támaszává válni. A férj hajnalban elmegy otthonról és csak késő este érkezik haza. Közben a feleség, gyerekeket nevel, háztartást vezet, főz, inget vasal, ha kell, reprezentál a férje mellett. Végzi azokat a háttérmunkákat, amitől a férfinek nincs más dolga, csak az addikciójának élni. A hétvége általában a családé, de a státuszszimbólumok itt is megjelennek  a családról való gondoskodás mellett: luxushétvégék, luxushotelekben, luxusautóval, de hiányoznak a meghitt közös étkezések, a bensőséges beszélgetések, és az sem ritka, ha a férj ezekben a helyzetekben is dolgozik, telefonál, intézkedik és a család többi tagja külön életet él, ahogy a hétköznapokban is.

Mitől lesz jó társa a nő egy üzletembernek?

c_400_200_16777215_00_images_mendi04.jpgHa jól alkalmazkodik, ha megértő, és ha alárendeli magát a férje életének, ha jól érzi magát háttérmunkásként. A saját ambícióit háttérbe tudja szorítani, és a klasszikus női modellt képviselve, megteremti az otthon légkörét. Megérti és elfogadja, hogy a férjének a munka, a pénz előteremtése a legfontosabb.

Találkoztam már olyan párral is, ahol a feleség is sikeres üzletasszony volt, és mint versenytársak, motiválták egymást, de sikeres lehet a páros közös üzletben is. Ezekben a kapcsolatokban viszont általában nem születik gyermek. Addig halogatják a gyermekvállalást, amíg kifutnak az időből, a közös teremtmény nem a gyermek lesz, hanem a cég és a vagyon.

Hogyan élik meg a gyerekek ezt az életet?

Általában fontos az ilyen típusú férfiaknak, hogy a gyermekeik tanultak legyenek, nyelveket beszéljenek, diplomá(ka)t szerezzenek. Sokszor külföldi egyetemeken végeznek, a szülői elvárások mentén, jól teljesítenek, de nehezen tudnak beilleszkedni az egyetemi közösségbe és izolálódnak.

Mikor hazajönnek, és dolgozni kezdenek, a „mama hotel” biztonságába húzódnak vissza, és szembesülnek vele, hogy a papa eredményeit nem biztos, hogy el tudják érni. Sokszor itt terápiás támogatásra van szükség, hogy megtalálják a saját útjukat, megismerjék a saját határaikat és egészséges önértékelésre tegyenek szert.

A lányok is tanulnak, de sokszor a mama mintáját követve feladják a saját karrier lehetőségét és a papához hasonló párt választanak. Vagy remek manager-szemléletű nővé érnek, és a férfimodellt követve, sikeres üzletasszonyokká válnak, és inkább a szingli életet választják.

Hogyan teremthet egyensúlyt az életében egy üzletember?

Az első, amit tehet, hogy meglátja, mennyi egészségügyi kockázata van az ilyen életmódnak. A rengeteg stressz, sokszor pánikbetegséget okoz. Szorongásokkal teli élet alakulhat ki, ami pszichoszomatikus tüneteket is okozhat. Súlyos rizikófaktor lehet az elhízás is, az éjszakába nyúló munkavacsorák, a rendszertelen étkezések, a mozgáshiány hatványozottan generálja a szervi, éspszichés problémát.  A párkapcsolat érzelmileg kiüresedik, ami válással fejeződhet be.

Időt kell szánni a pihenésre és a családra is. A megfelelő időbeosztás lenne a gyógymód. Sokszor hallom, hogy majd 10 év múlva hátradőlök és pihenek, de a szervezetnek folyamatosan szüksége van regenerálódásra, pont úgy, ahogy a párkapcsolatoknak is. Ha nem látom a gyermekem első lépéseit, ha nem vagyok ott, mikor először mondja azt, hogy „apa”, akkor ezt már sosem lehet bepótolni. Legtöbbször, valamilyen  szív-érrendszeri betegség, mondjuk egy infarktus lesz az intő jel, hogy változtasson, de ezt nem szabadna megvárni. A rendszeres mozgás, sokat segíthet, de szükség van passzív pihenésre is, megfelelő mennyiségű alvásra, relaxációra, mikor kiürülnek a feszítő gondolatok és pihen az egész test.

Fontosak az érzelmi visszajelzések, a családdal töltött meghitt pillanatokból is lehet töltekezni, új erőre kapni, és a családi kötelékben lehet a legjobban ellazulni, ahol sallangmentesen lehet kikapcsolódni.

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.