Egyensúlyban: munka és magánélet

c_400_200_16777215_00_images_emm_1.jpg

Ha úgy érezzük, túl sokat dolgozunk, és egyre kevésbé tudjuk megteremteni az egyensúlyt munkánk és magánéletünk között, valószínűleg nem vagyunk egyedül. Van megoldás!

A túlhajszoltság mellett nehéz megteremteni a munka-magánélet egyensúlyát. Zsonglőrködni a munka megfelelő ellátása és az életünk más területei között nem egyszerű dolog. Ráadásul nagyon sokan attól tartanak, hogy a leépítések őket is érinthetik - ezért még több plusz órát töltenek munkahelyükön, egyre több időt vesz el életükből a munka - magyarázza Robert Brooks pszichológus.

c_400_200_16777215_00_images_emm_2.jpg„Noha gyakran nincs ellenőrzésünk azok az órák felett, amelyekben dolgozunk - értjük ez alatt a munkaidőt -, fel kell tennünk magunknak a kérdést: milyen más lehetőségek vannak arra, hogy több örömöt csempésszük az életünkbe? Összpontosítsuk figyelmünket és időnket azokra a dolgokra, melyeket képesek vagyunk ellenőrzés alatt tartani.”

Íme 5 módszer, hogy kiegyensúlyozottabbak lehessünk a napi rutin során és egyszerűbben megteremtsük a munka és magánélet egyensúlyát.

 

1. Építsünk pihenőidőt is az „ütemtervbe”!
Amikor megtervezzük hetünket, a „menetrend” tartalmazza a családdal és a barátokkal, sporttal vagy hobbival töltött időt is - azokat az elfoglaltságokat, amelyek feltöltenek minket! Ha ezeket betervezzük, külön örömöt jelent majd, hogy van mit várni a héten, ráadásul többször is. Extra ösztönzés, amely arra késztet, hogy a munka szervezése is hatékonyabb legyen. Hetünkbe az is tartozzon bele, hogy vasárnap délutánonként a családdal kitalálnak valami közös mókát: mozit, vagy sétát, játékot a parkban. Minőségi időt együtt tölteni rendkívül fontos. Ha nincs menetrend, nincsenek tervek, a hétvége is hipp-hopp elmúlik minőségi időtöltés nélkül. Megoldás lehet, hogy 3 órával korábban kelünk, mint ahogy valójában kellene, azért, hogy elmehessünk reggel futni, majd pedig tölthessünk egy kis időt családunkkal Ezzel a 3 óra előnnyel hatékonyabbak és békésebbek lehetnek a munkanapjaink.

2. Olyan tevékenységekkel foglalkozzunk, amelyek energiát adnak
„Számos ember vesztegeti az idejét olyan dolgokra és emberekre, amelyeknek nincs értelme - például túl sokat van egy olyan kollégával, aki folyton pletykál és bosszankodik." Marilyn Puder-York, PhD, New York-ban és Connecticut-ban tevékenykedő pszichológus és executive coach azt tanácsolja: ne vesztegessük időnket olyan emberekre és elfoglaltságokra, amelyek nem visznek előre, sem a munka-, sem pedig a magánélet terén. Minimalizáljuk a rájuk fordított időt. Még az is lehet, hogy minden nap korábban végeznénk a munkánkkal, ha nem jönnének közbe a nap folyamán időpazarló dolgok - például az említett pletykás kolléga, vagy a közösségi oldalak nézegetése, személyes telefonhívások bonyolítása. Nem is hinnénk, mennyivel előrébb tartanánk ezek nélkül! Ezek a dolgok a munkarendbe nem tartoznak bele, és kollégánkkal szemben is nyugodtan hivatkozhatunk arra, hogy folytatnunk kell a munkát.

3. Gondoljuk át, van-e valaki, aki segíthetne!
Van olyan személy, aki helyettünk megcsinálná a bevásárlást, amelyet munka után intézünk? Van valaki, aki segíthet a házimunkákban? Megrendelhetjük-e a szükséges élelmiszerek egy részét online? Ki tudják-e hozni a tisztítóba leadott kosztümünket az irodába is? El tudjuk intézni a számláink befizetését az interneten keresztül? Akkor postán sem kell sorban állnunk. Ezekkel a dolgokkal mind-mind időt takarítunk meg! A barátokkal is megoszthatjuk a feladatainkat - ajánljuk fel, hogy megcsinálunk nekik valami olyasmit, amit mi szívesen végzünk, cserébe ők elvégeznek nálunk/nekünk egy másik tennivalót. Példa: bébiszitterkedés vállalása a kerti munkáért cserébe - vagy mialatt ő szakszerűen becsomagolja az ajándékainkat - mert ebben nagyon ügyes -, mi megfőzünk helyette egy több napra szóló ebédet.

4. Mozogjunk!
Nehéznek tűnhet beszorítani a napi menetrendbe, ha zsúfolt a program, szakértők szerint azonban a mozgás az energia - felpörgetés szempontjából is nagyon fontos! Energiaszintünket és koncentrálási képességünket is lényegesen javítja. A mozgás segít abban, hogy jobban odafigyeljünk, koncentráljunk.

5. Egy kis relaxálás hosszútávon jót tesz
Ne gondoljuk, hogy túl nagy változtatásokra van szükségünk a munka-magánélet egyensúlyának megteremtéséhez. Reális célokat tűzzünk ki, mint pl. a héten egyszer időben hazamenni a munkából. „Lassan építsünk be több elfoglaltságot a heti menetrendünkbe, olyanokat, amelyek fontosak számunkra - javasolja Robert Brooks. - Kezdhetjük heti egy órával is, amelyet a hobbinkra fordítunk, vagy arra, hogy megtervezzük, hová megyünk a párunkkal vakációzni.” Még egy hektikus nap közben is szánjunk 10-15 percet olyasmire, amivel feltöltődhetünk, amivel „kicseréljük elemeinket”. Vegyünk egy fürdőt, olvassunk el egy novellát, menjünk sétálni, hallgassunk zenét. A szürke hétköznapokban is muszáj időt szánnunk olyasmire, ami örömöt okoz!

napidoktor.hu

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.