Férfiak a változó korban

A változó korú férfinak - akárcsak a nőnek - énképét, önértékelését kell újragondolnia. A nők énképét és életcélját nagy részben meghatározza fogamzóképességük, amelynek elvesztésével újra kell értékelniük életüket, annak valódi, gyermekszüléstől független értékét és értelmét. Vannak-e ennél egyetemesebb, nagyobb, erősebb értékek is az életükben? A férfiaknál nem elsősorban a nemzőképesség, hanem férfiúi erejük elvesztése, egyszerűen az idő múlása hozza föl ugyanezeket a kérdéseket.

c_400_200_16777215_00_images_stories_andropausa.jpgA biológiai öregedés jelei, ehhez kétség nem fér, előbb-utóbb megjelennek. Azóta tekintjük őket az andropauza tüneteinek, amiótat udjuk, hogy ezek bizony a nemi hormonok szintjével szoros összefüggést mutatnak. Nem egyfajta új felfedezésről, egészséghez kapcsolódó divatfogalomról van szó tehát, hanem csupán egy szemléletváltásról, amely az ok-okozati összefüggések ismeretében következhetett be. A 40-50 éves férfiak leggyakoribb problémái, tipikus betegségei egyre köztudottabbak, de csak az utóbbi időben kezdtünk rájuk úgy tekinteni, mint amelyek gyökere valahol egy és ugyanaz: az andropauza.

A férfiaknál a válságos időszak kiváltásában a testi és lelki tényezők között sem a nemzőképesség végérvényes elvesztése dominál. Egy sor olyan probléma merül azonban föl, amely semmiben sem különbözik a nők életében beálló változásoktól. Ilyenek a gyermekek kirepülése, a szülők és lassan bizony a kortársak elvesztése is, az idő haladtával a múlt emlékeiből való élés, a meghiúsult tervek, az elszalasztott lehetőségek, és a halandóság egyre aktuálisabb gondolata, melyek mind-mind frusztrációt okozhatnak. A férfi, akinek korábban elég volt testi erejében, energiáiban bíznia, olyan lelki-filozófiai kérdésekkel szembesül, amit addig sikerült félretolnia.

Dr. Malcolm Carruthersnak, aki egy londoni klinikán sok változókori válsággal küszködő férfipácienssel került kapcsolatba, az a tapasztalata, hogy a valódi válság kiváltó oka valójában elsősorban lelki természetű, noha kétségtelen, hogy a férfiak lelki élete sem független hormonális egyensúlyuktól, amint erről már szó volt.

A problémák általában nem olyan átfogóak (reménytelen kátyúba futott ázasság, totális anyagi bizonytalanság, karrierkudarcok vagy éppen túl nagy sikerek, személyes tragédiák sorozata, gyermekkor óta hurcolt lelki problémák, illetve főképp ezek együtt), hogy valóban rákényszerítsék a férfiakat a gondok testi-lelki gyökereinek kiásására.

Azon férfiak is átélhetnek lelki válság-időszakot, akiknek elvileg nem volna okuk panaszra, és azon szerencsések közé tartoznak, akik sikeres, boldog életet tudhatnak maguk mögött. Mégis, az addig fontosnak tűnő tevékenységek, célok egyszer csak értelmüket vesztik, lényegtelen apróságnak tűnnek a jövő felmerülő kérdéseihez képest. A férfiaknak nagy segítségére lehet, ha stabil partnerkapcsolatban élnek. Rendkívül nagy szükség van hát a változókorú nőre is! De ne legyünk ennyire általánosak: igenis, ha nem is a manapság népszerű ideológiát támasztják alá, számos tanulmány bizonyítja, hogy a jó házasság stabilitását nem feltétlenül pótolja egy mégoly jól működő, aktuális, de házasságon kívüli partnerkapcsolat.

Mindenesetre sokkal könnyebb helyzetben vannak azok, akiknek párjuk oldalán nem kell minduntalan a fiatalabb férfikorosztállyal fölvenni a versenyt, hogy megmutassák, férfiasságuk semmit sem vesztett régi fényéből. Míg a kisebb-nagyobb kiegyensúlyozatlanságokkal működő párkapcsolatokat sokkal inkább fenyegethetik olyan jellegű konfliktusok, amikor a férfi bizonyítani szeretné önmagának: ő bizony még a régi, a hűséges és őszinte társak rengeteget tudnak segíteni a másik félnek az immár andropauzaként ismert időszak sikeres átvészelésében.

Forrás: HáziPatika.com

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.