Gerinc, fájdalmak nélkül?

Dr. Erbszt András ortopéd szakorvos, gerincspecialista, 2004 óta a DoktorFit Gerincambulancia alapítója és vezetője, gerincsebészeti tevékenységét jelenleg a Szent János Kórház Idegsebészeti osztályán folytatja. Júliusban jelent meg első könyve Gerinc fájdalom nélkül címmel. A könyvről a legújabb műtéti technikákról és a gerincbetegek rehabilitációjáról beszélgettem a doktor úrral.

Gerinc fájdalmak nélkül a könyve címe. Kinek íródott?

A könyv mottója, hogy az ismeretlen ellenség a legfélelmetesebb, ebből is kiderül, hogy elsősorban gerincbetegeknek íródott. Azoknak, akik gerincfájdalmakkal élnek, azoknak, akik már túlestek gerincsebészeti beavatkozáson, vagy a közeljövőben várhatóan gerincműtét előtt állnak, és azoknak is, akiket érdekel a mozgásszervi problémák háttere, rehabilitációja. A könyv egyszerű, mindenki számára érthető nyelvezetű. Úgy tapasztaltam két évtizedes munkám során, hogy az orvosi vizsgálat után sok nyitott kérdés marad a páciensekben a gerincműtétekkel kapcsolatosan a rehabilitációval és az életmóddal kapcsolatban. Az írásban végigviszem az első derékfájós epizódtól egészen a műtét utáni rehabilitációig egy beteg útját, így az elsősegély-nyújtási házi praktikáktól kezdve a betegekre váró vizsgálatok értelmezésétől, a kezelési módok ismertetésén át a gerincbeteg életmódig minden benne van. Egy rész a prevencióval is foglalkozik, hiszen a derékfájás sok esetben elkerülhető lenne megfelelő életvitellel, a személyre szabott aktivitási programmal. Ma már igazán kiváló műtéti technikák állnak a sebészek rendelkezésére, megjelent a gerincsebészetben is az endoszkópos eljárás. Mit kell tudni erről a műtéti technikáról? Az endoszkópos eljárás betegkímélő módszer. Az esetek jó részében rövidebb a kórházi kezelés időtartama, gyorsabb a gyógyulás, kisebb a seb, rövidebb a rehabilitációs idő. Én 2010 május óta végzek endoszkópos gerincműtéteket, kb. 100 műtétet hajtottunk végre azóta. A tapasztalat azt mutatja, hogy a nagy gerinccsatorna szűkülettel, csontos lerakódásokkal kísért sérvek esetén más mikrosebészeti módszert kell alkalmazni, de amikor „csak” a porckorongoksérv okozza a nyomási tüneteket, az endoszkópos műtét kiváló gyógyítási technika. A gerincoszlop bármely szakaszán elvégezhető, de jelenleg mi csak a lumbális porckorong sérvek kezelésére vagyunk felkészülve, ehhez van megfelelő eszközünk.

Több mint 20 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, mit gondol, mennyit változott a porckorongsérves betegek hozzáállása a műtéti utáni életmóddal kapcsolatban? Hiszen a mozgás létfontosságú lenne a számukra is, de az egészséges embereknek is csak egy kis hányada sportol rendszeresen.
A szemlélet sok minden miatt változott, a legfontosabb a műtéti technikák modernizációja. Az évek során rutin műtétekké váltak a kis izomroncsolással járó mikrosebészeti eljárások, a már említett endoszkópos műtétek is. A betegek gyorsabban gyógyulnak fel, kisebb a műtéti kockázat, ezzel csökken a betegségtudat. Kialakult egy meglehetősen nagy tudásanyag és a rehabilitáció struktúrája. Véleményem szerint a műtétnél lényegesen fontosabb a krónikus mozgásszervi gondozás. A betegnek nagyon fontos megértenie, hogy – ahogy egykori tanítómesteremtől hallottam – „a műtét csak egy epizód a gerincbeteg életében”. Általában 3 hónap után a beteg kiesik a medicinális hálóból, és ezután magára marad a gerincbetegségével. Elengedjük a kezüket, pedig az életminőségük javulásában nagyon fontos szerepe van a krónikus mozgásszervi gondozásnak, rehabilitációnak. Ma hazánkban sok még a teendő a gerincbetegek minőségi rehabilitációja terén. Ez a folyamat igazi multidiszciplináris megközelítést igényel: gyógytornász, dietetikus, gerincsebész, megfelelően képzett személyi edző, reumatológus, rehabilitációs szakember, pszichológus vesz benne részt. A rehabilitációs teamnél is fontosabb az egyéni felelősség, hiszen ha nincs meg az életmódváltásra a beteg akarata, akkor hiába a segítség. A gondozásnak a beteget egész életében kísérnie kell, hiszen folyamatosan változik a csontrendszerünk állapota, gondolok itt a meszesedésekre, az oszteoporózisra, de a keringési szervrendszerünk változásait is figyelembe kell venni az életfogytig tartó edzéstervezésben. Összességében szinte nincs olyan mozgásszervi betegség, amire ne lenne jó hatással egy megalapozott szakmai tudással kiválasztott, személyre szabott aktivitási program. A mozgásszervi betegségekben szenvedőknél a mozgás létszükséglet, mely megakadályozhatja a betegség súlyosbodását és javíthatja az életminőséget.

Egy gondolat erejéig visszatérve a könyvemre, a gondozással kapcsolatos kérdésekre is választ talál benne az érdeklődő. Ezért is gondolom, hogy a hátfájástól szenvedő betegek haszonnal forgathatják a könyvet Magyarországon és a határokon túl is.


Haris Éva
 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.