Mindent a spermiumról

c_400_200_16777215_00_images_ftcs02.jpgDr. Járomi Péterrel, urológus adjunktussal arról beszélgettünk, milyen és mekkora szerepet játszik az örökítőanyag összetétele a nemzőképességben. Fontos-e egyáltalán, hogy milyen összetételű a sperma, és mikor nevezhető az a normálistól eltérőnek.

 

 

 

Hogyan képződik a sperma?

A spermium a herékben képződik, mely emellett még hormonokat is termel. A sejttermelő funkció a herecsatornácskákhoz kötődik, melyek hámja a pubertásban kezd szaporodni. Az itt elhelyezkedő ősi sejtek, melyeket spermatogoniumoknak nevezzük, szaporodásából képződnek a spermatocyták, majd kialakulnak a spermidák, melyek hosszú farkú jól mozgó, nagy energiájú sejtekké alakulnak át, ezek a spermiumok, amelyek már alkalmasak a megtermékenyítés véghezvitelére. Ezt az egész folyamatot a herecsatornácskák falában elhelyezkedő dajkasejtek végzik. A herecsatornácskák közötti kötőszövetben található Leydig-féle sejtcsoportok termelik a here nemi hormonját, a tesztoszteront, mely a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felel.

Mit érdemes tudni a spermiumról?

c_400_200_16777215_00_images_ftcs01.jpgA spermium a szervezet legkisebb és egyben legmozgékonyabb sejtje, melynek feji része tartalmazza a maganyagot, a nyak a mozgásért felel, melyet a spermium a farkának rotációs csapdosásával valósít meg. A magömlés során kb. 100 millió spermium kerül ki a férfi szervezetéből az ondóval, mely főleg a prosztata és az ondóhólyag váladéka. Az ondó olyan fontos anyagokat tartalmaz (fruktóz, hialuronidáz), melyeket a spermiumok tápanyagként használnak, illetve a petesejtbe jutást segítik. Magömlés alkalmával 3-5 cm3 ondó ürül, a spermiumok a méhszájon át a méhbe, majd a petevezetéken keresztül a petesejthez kerülnek, melyet a kürtök nyálkahártyájának csillószőrei is segítenek, illetve kémiai ingerek is befolyásolnak, amit kemotaxisnak hívunk.

Milyen az átlagos sperma összetétele?

c_400_200_16777215_00_images_ftcs03.jpgA magömlés során ürülő ondó a spermiumok, a prosztata és az ondóhólyag váladékából áll. A vegyhatása 7,2-es, tartalmaz fruktózt, hialuronidázt, cinket és karbamidot, melyeken felül még albumin, globulinok is megtalálhatóak benne. Ezen összetevők a spemiumok mozgását segítik, valamint a petesejtbe való bejutást és a megtermékenyítést. A WHO kritériumai szerint a megfelelő spermiumszám minimum 15 millió ml-ként, az össz spermiumszám minimum 40 millió ml/minta, a spermiumok legalább 40%-ának mozgékonynak kell lennie és minimum 4%-ának normális morfológiával kell, hogy rendelkezzen.

Ez az összetétel mennyiben befolyásolja a nemzőképességet?

Az ejakulátum összetétele a normál értéktől való eltérés mértékének megfelelően befolyásolhatja a nemzőképességet. Az alacsony spermaszám, illetve a nem megfelelően mozgó és alaki rendellenességgel rendelkező spermiumok jelentősen csökkentik a megtermékenyítő képességet.

A megfelelő spermiumképzéshez fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve nyomelem-pótlás.

Mikor mondhatjuk, hogy a sperma nem egészséges, mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni

Amennyiben egy év rendszeres, fogamzásgátlástól mentes nemi élet esetén sem következik be kívánt terhesség, meddőség áll fenn. A párok kb. 10-15%-ára vonatkozik ez, melynek hátterében 30%-ban férfi, 30%-ban női ok, 20%-ban férfi és női ok együttesen húzódik meg, míg 20% ismeretlen eredetű marad. Abban az esetben tanácsoljuk, hogy forduljon orvoshoz a beteg, ha legalább egy év próbálkozás után sem jön létre a terhesség. Célszerű ilyen esetben a megfelelő urológiai és andrológiai kivizsgálás, a megfelelő táplálkozás és vitaminok, nyomelemek pótlása.

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.