Óvakodj a pszichopatáktól!

c_400_200_16777215_00_images_afr01.jpgA pszichopátia az egyik legrégebbi személyiségzavar, a pszichopatákat ma divatos szóval antiszociális vagy disszociatív személyiségnek hívjuk.  Egy skálán elhelyezve egyik végén azok állnak, akik a normákkal, törvényekkel szembekerülve előbb-utóbb börtönben végzik, a másik végén pedig, akik ugyan nem szegik meg a társadalmi normákat, de ettől még kiválóan tudják „pusztítani”  környezetüket.

Ahhoz, hogy elkerüljük őket, adunk néhány ötletet. Értsük meg, mi jár egy pszichopata fejében. Valami ilyesmi:

„Nekem kell dominálnom, különben én leszek az áldozat. Mindenki ki akar használni, ezért jogom van kihasználni az embereket.”

Milyen jellemzői vannak egy szociopatának, melyekre érdemes figyelnünk?

1.)               A személyiség hiánya

Nincs valódi személyisége, nem érdekli igazán semmi, csak a másik fél, az „áldozata”, nincs valódi érdeklődése sem a család, sem a művészet, sem valamely hobbi felé. Ezt ugyan jól leplezi – látványosan foglalkozik ilyenekkel, de csak felszínesen. Mindig a részleteken bukik meg!

2.)               Akkor jelenik meg, amikor szükség van rá

Mindig úgy próbál viselkedni, ahogyan éppen a helyzet kívánja: megértő barát, igazi férfi/nő, nagylelkű ismerős. Ha azt észleljük, hogy szükség idején túl odaadóan, kedvesen viselkedik, amit nem indokol addigi kapcsolatunk, az intő jel lehet.

3.)               Megmagyarázhatatlan, furcsa tekintet

A pszichopata mindig fókuszált, sohasem homályosítja el a tekintetét az érzelem, mert szinte érzelemmentes. Ez ijesztő látvány, ha észrevesszük, hogy furcsa, különös a tekintete.

4.)               A dolgokról alkotott véleményei, hozzáállása teljesen inkonzisztens,

következetlen, ellentmondó. Az az érzésünk, hogy kiismerhetetlen.

Mivel nincsen valódi, kialakult személyisége, így sem értékrendje, sem véleménye  nincs igazából. Aktuális álláspontja mindig attól függ, hogy mit akar éppen elérni a másik embernél.

5.)               A pszichopatával NEM lehet békét kötni; folyamatosan vitatkozni, háborúzni akar. Soha nincs körülötte nyugalom.

A pszichopatának egyetlen célja van: a dráma, és a fájdalomokozás. Az adott téma, amin vitatkozik, valójában csak egy eszköz erre. Éppen ezért a pszichopatának SOHA nem lehet kedvezni, SOHA nem lehet vele békét kötni, vele megállapodni, vagy emberi úton szabadulni tőle.

6.)               Jekyll és Hyde jelenség

Mivel a normális emberek ösztönösen próbálják egymás viselkedését „személyiségbe illeszteni”, igyekeznek megérteni a másikat, ezért ebből a szemszögből a pszichopata személynek drámai „hangulatváltozásai” vannak.

c_400_200_16777215_00_images_afr02.jpgNéhány jó tanács Robert Hare, a pszichopata viselkedés egyik legnagyobb szakértőjétől, a velük szemben alkalmazható viselkedésmódokra, technikákra:

1. Légy óvatos a behízelgő modorú emberekkel!

A nyertes mosoly, az ígérgetések, a gyors, lehengerlő beszédmodor, az ajándékok mind arra utalnak, hogy el akarják terelni magukról és a manipuláció lehetőségéről a gyanút. Figyeljünk rájuk.

2. A tökéletes ember benyomást keltik.

A pszichopaták addig rejtegetik sötét oldalukat, amíg valakit már jó mélyen becsábítottak „a sötét erdőbe…” A felületesség, nagyotmondás, fantasztikusnak tűnő történetek, a megjátszott kedvesség megint csak óvatosságra ad okot. Tegyünk fel logikus kérdéseket nekik…

3. Ismerd meg magad!

Másképpen a pszichopata, a ragadozó sokkal jobban kiismer minket. A ragadozó tudja, hol vannak a gyenge pontjaink, azokra rátapint, és máris ő van nyert helyzetben.

Hare arra is figyelmeztet, hogy lehet valaki bármennyire okos, intelligens, a pszichopata bárkit csőbe húzhat kellő ügyességgel.

Talán a legjobb védekezési módszer, ha tudomásul vesszük, hogy köztünk járnak, ha megőrizzük a magunk eredetiségét, meggondoljuk, kiben bízhatunk meg, és megtanuljuk, hogyan működik a csalás és a megtévesztés.

Ez azt is jelenti, hogy figyeljünk arra, ha egy barátunk, ismerősünk panaszkodik valakire, hogy az illetőnek a viselkedésében valami furcsaságot fedezett fel. Ez legalábbis felveti annak a lehetőségét, ha van néhány nyilvánvalóan erre utaló jel, hogy valaki az érzelmeinkkel játszik, vagy megtéveszt minket, esetleg erőszakot készül elkövetni rajtunk, vagy szeretteinken.

Földi Miklós, pszichológus

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.