Rügyező természet, virágzó szerelem

c_400_200_16777215_00_images_miatu2.jpgA tavasz a szerelemesek évszaka! Mi a valóság alapja ennek a feltevésnek és mit jelent egy barát a bimbódzó szerelem idején?  Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal keresem a válaszokat a kérdésekre.

 

 

 

Valóban számokkal kimutatható, hogy többen esünk szerelembe tavasszal, mint más évszakokban?

Igen ez bizonyított tény. Mikor elmúlik a tél, és újra hosszabb-rövidebb időre előbújnak a napsugarak, a természet mellett a hormonjaink is nekiveselkednek. Tavasszal ugyanis megnő mind a férfi mind a nő szervezetében a tesztoszteronszint, ami elsődleges, meghatározó hormonja mindkét nemben a nemi vágy kialakulásának. Az aminosavak közül a melatoninnak köszönhetjük – egyéb hormonhatásokkal kiegészülve – a tavasszal előbúvó pozitív kedélyváltozást. A hosszú, sötét és hideg télben hajlamos az ember otthon bekuckózni, kevésbé aktívan élni, és kicsit depressziószerű napokat generálni. Aztán. amikor dél körül a 20 fokot is majdnem eléri a hőmérő higanyszála, nyitottabbá válunk, mosolygósabbak és optimistábbak leszünk, és ez a változás jót tesz a kapcsolatteremtésnek.

Természetes, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökken az utcán viselt ruhadarabjaink száma, mérete és vastagsága is, így egyre több idom, forma vehető ki a tavaszi ruházat alatt, ami szintén vágyat gerjeszthet az együttlétre és a szerelemre.

c_400_200_16777215_00_images_miatu1.jpgTehát, ahogy életre kel a természet, teli lesz illatokkal és nyüzsgéssel, kinyitnak a kávézók teraszai és megtelnek emberekkel, pontosan így változik személyiségünk is a tavasz beálltával. Nyitottabbak leszünk, magabiztosabb lesz a kisugárzásunk, telítődünk erotikával és bájjal, nincs ennél tökéletesebb idő a szerelemre találásra. Még a randihelyek száma is megsokszorozódik, hiszen a kávézók mellett fesztiválok, nyitott partik, koncertek szolgáltatják az alkalmat a pártaláláshoz. A húsvét lehet a tavasz megkoronázása, hiszen a vallási jelentésén kívül a tavasz eljövetelének legnagyobb ünnepe. Az angol Easter a német Ostern szóval együtt, Ostara-ra utal, a tavasz keleti úrnőjére.

Amikor ránk talál a szerelem, valami visszafoghatatlan kényszert érzünk, hogy megosszuk valakivel az érzést. mennyire hasznos ilyenkor egy barátnő?

A barátnők mindig nagyon hasznosak, és egy nagyon emberi dolog, hogy a boldogságunkat úgy tudjuk még mélyebben, még jobban megélni, ha elmeséljük azoknak az embereknek, akik fontosak nekünk.

Viszont ebben az esetben sem minden fekete vagy fehér. A párkapcsolatban megjelenik egy új közösségi forma, melynek tartópillére az intimitás és a lojalitás. Amikor az első hangos veszekedés után elrohanunk a barátnőnkhöz, és dühünkben kibeszéljük az összes meghitt és kevésbé meghitt óráinkon elhangzott mondatokat, az bizony bizalomvesztéssel és sértődéssel járhat.

De azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy az elmélyülő bizalom jele beszélni a szerelem tárgyáról barátoknak, szülőknek, iskolatársaknak. Minden szerelemben elhangzik legalább egyszer a „…beszéltél nekik rólam…?” kezdetű kérdés.

Tehát egyik oldalról fontos a megerősítés, mely magasabb szintre emeli a kapcsolatot, de a másik oldalról pedig megmérgezheti a szövetséget. A párkapcsolat egy csúcsszövetség kell, hogy maradjon, és ennek fenntartásában a titkoknak igen nagy szerepük van. Minden problémát először a párkapcsolaton belül kell megoldani. Ha feloldhatatlan az ellentét, és ketten már nem tudják megoldani, akkor kérjenek segítséget. Van, amikor elég egy barát, aki meghallgat, de sokszor szaksegítségre van szükség, és akkor lehet pszichológushoz fordulni.

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.