Tanácsok, hogy elkerülje a nyári nyavalyákat!

Ezért érdemes odafigyelni, hogy este ne szédelegve, fejfájással vagy esetleg lángvörös bőrrel térjünk haza. Nem csak a strandon, a déli órákban bárhol, akár pillanatok alatt a nyár „betegei" lehetünk.
Napszúrás, hőguta

Frissítő fürdő
Napszúrás a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. Első jelei: a vörös, forró fej, hűvös bőr, fejfájás, nyugtalanság, szédülés, émelygés.
A hőguta napszúrás nélkül is előfordul, akkor lép fel, amikor a hosszantartó meleg hatására a szervezet hőháztartása felborul és hőfelesleg jelentkezik. A hőguta a vörös fejről, a forró, száraz bőrről, tántorgó járásról és igen magas testhőmérsékletről ismerhető fel.
„Aki a napszúrás, hőguta tüneteit érzi magán, az mielőbb siessen hűvös helyre és pihenjen le."- javasolja Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem tanársegédje. - „Nagyon fontos, hogy a folyadékpótlás biztosítva legyen, de ha egy napon belül nem javul az állapotunk, vagy esetleg tovább romlik, akkor orvoshoz kell menni."
Ráfázhatunk a légkondira
Ha mégis napon kell tartózkodnia valakinek, akkor érdemes legalább óránként vízzel, vizes kendővel hűteni a testet és érdemes többet inni a megszokott mennyiségnél. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik érzékenyebben reagálnak a nyári forróságra. Az autóban ülőknek tanácsos óvatosabban vezetniük, a meleg tompítja a reflexeket és csökkenti a koncentrációt. A légkondicionált autók ugyan kellemesek, de nem érdemes „jegesre" hűteni az utasteret, mert akkor a megfázás biztosan nem kerüli el a benne ülőket. Igaz ez lakások és irodák estén is.

„Ebben a melegben nagyon fontos a folyadékpótlás, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet igyunk." - tanácsolja Torzsa doktor. -„Bármennyire jól is esne a jéghideg innivaló, nem szabad azt fogyasztani, mert könnyen torokgyulladást kaphatunk. Alkoholt lehetőleg ne igyunk és figyeljünk oda arra, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt együnk. Kerüljük a nehéz és fűszeres ételt." - tette hozzá az orvos.

Leégés ellen naptej

A hőség mellett érdemes odafigyelni a káros napsugárzás okozta veszélyekre is. Szerdán nagyon erős, 7,4-es volt az UV-sugárzás szinte az egész országban és ez csütörtökre csak fokozódik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint keleti és délkeleti országrészek kivételével 7,6-os, nagyon magas UV-B sugárzás várható. Ilyenkor felnőtteknél akár negyedórányi napon töltött idő is elég ahhoz, hogy bőrpírt, leégést okozzon a napsütés, a kisebbeknél azonban már néhány perc is veszélyes lehet.

„Ha előre tudjuk, hogy napon kell tartózkodnunk, akkor érdemes minél magasabb faktorszámú naptejjel bekennünk magunkat, már a reggeli indulás előtt." - mondta a Hírsaroknak Wikonkál Norbert, a Semmelwies Egyetem docense. - „A faktorszám azért fontos, mert ha magasabb, akkor az délben még véd, azonban egy alacsonyabb már nem."

Divatosan, de okosan kell öltözködni
Érdemes az öltözködésre is odafigyelni. Ha lehet, akkor a divat kihívásainak úgy feleljünk meg, hogy közben a testünk minél nagyobb részét „bujtassuk" el a nap elől. Szellős, laza ruhát viseljünk. Nem árt, ha egy szalmakalappal, vagy valamilyen könnyed nyári fejfedővel védjük a fejünket a közvetlen napsugárzástól.
„Ha vigyázatlanabbak voltunk és néhány órával a hazaérkezésünk után még mindig ég a bőrünk, akkor próbáljuk meg hűsíteni." - tanácsolja az egyetemi docens. - „A patikában recept nélkül kapható napégés elleni szer, használhatjuk azt is. Ha azonban az égető érzés 9-10 óra után sem múlik el, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert azt már valószínűleg receptköteles gyógyszerekkel kell kezelni."
A maihoz hasonló napokon nem árt tehát jól felkészülten elindulni otthonról. Napvédő krém, egy könnyed sapka és folyadék kerüljön a táskába, mert akkor a nyári esték nem a fejfájásról maradnak majd emlékezetesek.

Kibédi Péter / Hírsarok

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.