A férfilét szerepei – okok és tényezők

 

c_400_200_16777215_00_images_aasdf01.jpg

Életünk során számos szerepnek kell megfelelnünk. Vannak olyanok, amelyeket könnyen magunkévá teszünk és vannak, melyek elsajátítása nehézséget okoz. Dr. Süli Ágota, pszichiáter szakorvossal és pszichoterapeutával beszélgettem  a férfi lét szerepeiről, okokról és tényezőkről melyek fontosak a szereptanulásban.

Milyen mérföldkövek vannak a férfiszerepek elsajátításában?

A klasszikus freudi elmélet szerint a fiúk életében az anya az első igazi nő. Az anya lesz a női szerepek mintája. Abban az estben, ha a fiú-anya kapcsolat kellemes érzéseket kelt, biztonságot adott és kiegyensúlyozott volt, nagy valószínűséggel, az anyához hasonló párt fog keresni a felnőtt férfi. Amennyiben a minta konfliktusokkal volt teli, és nem alakult ki megfelelő kötődés, akkor ezt a mintát viszi tovább a fiúgyermek. Ezekben az esetekben nem ritka a perpatvaros kapcsolat, vagy igyekszik az anyával, ellentétes tulajdonságokkal bíró párt keresni, és biztonságot adni és találni. Sokszor tapasztalom a praxisom során, hogy ha az anya, nem engedi a fiúgyermeket leválni, akkor megnehezíti a párválasztást, és a férfi szerepek elsajátítását is. A legfontosabb minta tehát az anya lesz a férfi életében, mely több szempontból is meghatározza a későbbi férfiszerepeket.

c_400_200_16777215_00_images_aasdf02.jpg

Milyen hatással van a férfiszerepekre a párkapcsolat?

Azt kell mondjam, mi nők, nem tesszük egyszerűvé a férfiak helyzetét a párkapcsolatokban. Szakmailag fontosnak tartjuk a pszichoterápiák során, hogy nyíltan kommunikáljanak a párok. Általában a nők a hétköznapi életben el is mondják, mit szeretnének. Hogyan öltözködjön, hogyan viselkedjen a férfi, mit hogyan csináljon, hogy az a nő számára megfelelő legyen. Sokszor ezeket a férfiak kritikának élik meg, és elbizonytalanodnak, önbecsülésük romlik, férfi szerepükben sérülnek. Viszont a nők az intimitás területén elvárják, hogy legyenek igazi hímek, hódítsanak és találják ki a nők gondolatait. Azért ez gyakran szerepkonfliktushoz vezet. A hétköznapokban kasztrált férfi, nehezen tud az ágyban gladiátorrá válni. A következő probléma pedig az, hogy a férfi nem kér segítséget, hiszen ez ismételten férfiatlan lenne, és inkább keres más hölgyet, vagy akár fizetős szexuális szolgáltatásban éli ki magát.

c_400_200_16777215_00_images_aasdf03.jpg

Munkám során sok mesterséges megtermékenyítésre váró párral találkoztam, ahol viszont azt tapasztaltam, hogy azokban az esetekben ahol a férfi oldalán jelentkezik a terméketlenség oka, a nők magukra vállalják a problémát és felmentik a férfit. Ezekben az esetekben a nők nem jól védelmezik a férfiakat, ez nem szerencsés, hiszen a probléma közös, akkor a tehernek is közösnek kell lenni.  Érdekes kettőssége ez a női és férfi szerepeknek.

A családalapítás hogyan változtat a helyzeten?

A családalapítás is rengeteg elvárással jár a férfi számára. Ezeket az elvárásokat nem minden esetben a nők generálják. Sok férfi azt gondolja, hogy oszlopként kell a családja mellett állnia, és az anyagi jólétét biztosítani. A mai társadalomban viszont nem ritka, hogy a nő érvényesül jobban, és egzisztenciálisan többet ér el, mint a férfi. Ilyenkor sok férfi leértékelődik, és úgy érzi, nem tud a domináns szerepének megfelelni, a férfi identitásuk sérül ismét. A gyermekvállalás még tovább ronthatja a férfi önbecsülését, hiszen gyakran egy erős és határozott nő mellett apaként is háttérbe szorul. A hagyományos férfiszerepek kicsit megváltoznak, és van, aki ezekhez jól alkalmazkodik, de van, ahol konfliktus forrása lehet.  A férfinak mindenesetben óriási felelősség és anyagi teher a gyermekvállalás. A nők már a terhesség hónapjai alatt fokozatosan, egyre erősebben érzik azt a felelősséget, amit a férfi csak akkor fog átérezni, amikor a kezébe veszi az újszülöttet. Ez egy sokkszerű hatás, amikor először tudatosul a szülői szerep.

A férfi is aggodalmakkal küzd, hogy vajon jó apa lesz-e, hogy össze tudja-e egyeztetni a munkáját a gyerekneveléssel? Sok-sok megválaszolatlan kérdés halmozódik fel a 9 hónap alatt.

A várandóság alatt egy érdekes hormonális változás zajlik a férfiak testében is, mintegy igazodva a nőkéhez. Az első trimeszterben még nem nagyon érzékelhetők a férfihormon-változások, de tudományos bizonyítéka van, hogy szimpátiás gyomor- és bélrendszeri tüneteket is tudnak a férfiak a kismamával együtt produkálni. Ebben az időszakban a kismama teste „ismerkedik” a magzattal, és ez nem különösen kedvez a szexualitásnak. A gyakori rosszullétek, fáradékonyság, hangulatingadozás inkább az összebújós együttlétek időszaka.

A második trimeszter a várandóság legkiegyensúlyozottabb szakasza, és hormonális változásai kedveznek a szexualitásnak is. Megnő a szexuális vágy és az orgazmus elérése is könnyebb a kismamáknál. A férfiak esetében azonban fokozatosan csökken a tesztoszteronszint és ezzel egy ütemben az ösztrogén emelkedik. Ez nem azt jelenti, hogy a női vágyakat nem tudják kielégíteni, inkább felkészülnek a harmadik trimeszter szexuálisan ismét inaktívabb időszakára. A nemi szervek vérbősége és a kismama testének változásai sok férfi számára még vonzóbbá teszik a leendő anyukát. Érdekes kettősség az is, hogy a nőket pedig ebben az időszakban pont a testkép változás frusztrálja a leginkább.

Az utolsó trimeszter szexuálisan ismét inaktív, bár a vágy megmarad, de a testi változások nehézkessé teszik az aktust a nő számára. Ezen időszakban, a férfiakban akár 35%-kal is lecsökkent tesztoszteron mellé az ösztrogénszint rohamosan csökken, ugyanakkor a prolaktin szintje megemelkedik – amit később a baba sírása tovább fokoz – ezzel is segítve a férfit az apai feladatok ellátásában.

A babaszületés után a szerepek tovább bonyolódnak. A család 3 főre duzzad, az anya a baba felé fordul, megváltozik a testképe és a hormonhatásra a szexuális aktivitása is átmenetileg csökken.

A tapasztalatok szerint körülbelül 1 év, mire a házaspár visszarázódik a megszokott családi életbe, mikorra az új szerepek megszilárdulnak, és hozzászoknak a kialakult helyzethez. A férfiak ebben az időben, nagyon elhanyagoltnak érzik magukat, de tudniuk, kell, hogy ez csak átmeneti helyzet. Gondoskodással, figyelmességgel és az intimitással sokat tudnak egymásnak segíteni ebben a nehezebb időszakban a párok. Amikor a szexualitás háttérbe szorul, a meghitt összebújások, az ölelés, a csók nagyon sokat lendíthet a kapcsolatokon.

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.