Beszélgess gyerekeddel a szexről!

Szülőként mindenkinek a saját gyermeke a legfontosabb. Szeretnénk, ha biztonságos, kellemes, jó életük lenne. Ehhez azonban nem csak anyagilag kell hozzátennünk a magunkét, hanem lelki és szellemi értelemben is. A gyermekek egészséges személyiségfejlődéséhez elengedhetetlen a gyerek és a szülő harmonikus kapcsolata. Fontos, hogy rendszeresen beszélgessünk gyermekünkkel, megválaszoljuk kérdéseit, hiszen csak így érhetjük el, hogy a bizalom, amit születése óta óvunk és építünk, megmaradjon.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1250.jpg

A nem megfelelő tájékozódás ugyanis, amely jellemzően a kortáscsoportoktól származik, torz szexuális magatartáshoz vezethet. Torznak itt azt tekintem, ami nem a szexualitás lényegét ragadja meg, nem kapcsolódik az érzelmekhez, az intimitáshoz.

Lányok

Felgyorsult nemi érésük miatt nagyobb figyelmet kapnak a fiúktól. Az addig nem túl vonzó, félszeg lány, a nyári szünetből visszatérve a fiúk figyelmének középpontjában találhatja magát, másodlagos nemi jegyeinek fejlődése miatt. Az addig periférián élő gyerekből hirtelen centrális figura válik. Ezt nemcsak ő kezelheti nehezen, hiszen hirtelen azok a fiúk is szóba állnak vele, akik eddig kerülték, hanem azok a lányok is, akik eddigi központi szerepüket elveszíthetik.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1248.jpg

A félszeg lány, aki úgy gondolta, hogy előrejutni csak a tudással és a szorgalommal lehet, hiszen ezt tanulta otthon is, most egy olyan, szerinte érdemtelen előnyhöz jut, amire nincs felkészülve. Ha a családja támogató, és megértő, meleg hangulatot teremtő, ahol mindenről lehet beszélni, akkor ezeket az élményeket meg tudja osztani. Ha erre nincs lehetősége, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a kortárscsoportokkal tárgyalja meg problémáit, mely csoportok aztán beszippanthatják és tévútra vihetik.

Azok a lányok, akik eddig a fiúk figyelmét élvezték, az új lánnyal kapcsolatban kirekesztőek lesznek. Illetlen szavakkal támadják, könnyűvérűnek állítják be. De a fiúk is ellene fordulhatnak, ha nem adja meg számukra azt, amit szeretnének. A lány az egész szexuális érést egy átoknak fogja fel, ami aztán a párválasztási problémákban jelenhet meg.

Lehetőség van arra is, hogy elcsábul a fiúk rajongásától. Ekkor a könnyen jött siker az, ami beépülhet a személyiségfejlődésében. Hajlamos lesz a későbbiekben olyan helyzetekhez vonzódni, amelyek a benne lévő feszültséget könnyen kielégítik. Ez azonban egy torz világképet vetít előre. Elveszítheti a kemény munkába vetett hitet, a belső morálja csökkenhet, sokkal hajlamosabb lehet a devianciára, ez pedig negatívan érintheti a kialakuló személyiségét.

Fiúk

Velük is hasonló dolgok történhetnek. Náluk azonban annyiban változhat a helyzet, hogy a hirtelen jött hormonális változások miatt fokozott érdeklődést kezdenek el érezni a lányok iránt. Ez befolyásolhatja tanulmányaikat, szociális kapcsolataikat. Átértékelik eddigi életüket és a fontossági hangsúlyokat máshova helyezik. Ez azután a család elvárásaival összekapcsolódva erős bűntudatot okozhat, vagy épp ellenkezőleg, határtalan fesztelenséget.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1249.jpg

Az első szexuális kapcsolat létrejöttében is nagy szerepet játszik az online világ. A gyerekek egy furcsa és torz világban élnek, ahol mindenkinek szépnek és kívánatosnak kell látszania. Ettől azonban a szexualitás könnyen válhat egy célorientált tevékenységé, ami elkülönül a szerelemtől, mert csak a fizikai aktus az, ami számít, a jelen pillanat megélése, élménye és sikere. A szüzesség elvesztéséhez nem a szerelem, hanem a kíváncsiság vezet. Napjainkban már nincs akkora értéke a szüzességnek, mint az elmúlt évtizedekben. Azt sugallja a gyerekeknek a körülöttük lévő világ, hogy a szexben nincs semmi furcsa, és mindenki csinálja már, csak ők nem. Ezért sok lány érzi szinte kínosnak, hogy még nem volt szexuális kapcsolata. Ezt a lányok versenyként élik meg, és nem egy izgalmas, szép folyamatnak. A még nem érett személyiségű gyerekek szexuális kapcsolata jellemzően párosul negatív élménnyel. Az első szexuális kapcsolat negatív élményét befolyásolja, hogy maga az első aktus fizikai és lelki fájdalmakat okozhat, ha nem előzi meg a megfelelő érzelmi előkészítés. Innentől nem lesz az aktus pozitív, felemelő élmény, elveszíti az igazi szépségét, különlegességét.

Szülők

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1251.jpgA szülők szerepe a harmonikus fejlődésben elengedhetetlen. A tiltás nem jó hozzáállás, hiszen szinte – mint az összes tiltás ebben az életkorban – értelmetlen. Nyitottnak kell lenni és minél többet beszélni a szerelemről és az érzelmekről.

A gyerekek érdeklődésének fókuszában, sajnos egyre kevésbé van jelen az irodalom. Pedig a klasszikus, vagy épp a kortárs irodalom olvasása során megtapasztalhatnák, milyen csodálatos és inspiráló érzés a szerelem, a romantika. A lányok kicsit jobb helyzetben vannak, hiszen számtalan olyan könyv van, ami a szerelmet dolgozza fel, ez azonban a fiúk számára visszatetsző terület. A feladat így a szülőkre hárul, akik nem nagyon tudnak és akarnak erről beszélni. A nemi úton terjedő betegségekről és a fogamzásgátlásról több szó esik otthon, ám arról, hogy milyen érzelmeket él át a gyerek, már nem. A gyerekek tele vannak kérdésekkel. Ha bizalmi kapcsolatot alakítunk ki velük, akkor bátran fordulnak majd kérdéseikkel a szülőkhöz, és nem félinformációk alapján tájékozódnak a kortársaiktól.

Dr. Frank Róbert

pszichológus

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.