Az alacsony tesztoszteronszint és a metabolikus szindróma

c_400_200_16777215_00_images_metabolikus.jpg

A metabolikus (azaz anyagcserével kapcsolatos) szindróma, több, egymással összefüggő anyagcserezavar összessége. De mi köze van az alacsony tesztoszteronszinthez?

Ez egy tyúk vagy a tojás kérdés. Nem lehet tudni, hogy a metabolikus szindróma okoz-e alacsony tesztoszteronszintet, vagy az alacsony tesztoszteronszint okozza az anyagcserezavarokat. A kutatók tudják, hogy ez a kettő valahol összekapcsolódik, ám további vizsgálatok folynak annak érdekében, hogy erről minél többet megtudjanak.

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma különböző tünetek gyűjteménye: magas vérnyomás, hasi elhízás, egészségtelen koleszterin- és triglicerid-szint, magas vércukorszint. Azok az emberek, akik cukorbetegek, nagyobb valószínűséggel szenvednek a többi tünettől is, mint mások. Nagyobb a szívbetegség és a szívroham kockázata is. Különböző koleszterin- és vérnyomásgyógyszerek, fontos életmódbeli változások, mint a diéta és a testmozgás, általában ajánlott a metabolikus szindróma kezelésére.

Alacsony tesztoszteronszint és metabolikus szindróma

Kutatások támasztják alá, hogy a tesztoszteron - vagy annak hiánya - is kulcsszerepet játszik a metabolikus szindróma kialakulásában. Ez a hormon fontos anabolikus hormon, vagyis a tesztoszteron szabályozza a máj működését, a zsírokat és az izmot, nagyon finom módon. A tesztoszteron „üzemanyagként” viselkedik, energiát ad, hogy a szervek megőrizzék az egyensúlyt. Ha az „üzemanyag” szintje alacsony, megváltozik ez az energia-egyensúly és a szervek igyekeznek más forrásokból „üzemanyaghoz” jutni.

Ha a tesztoszteron szintje csökken, a szervezet egyből mindent elraktároz, különösen a zsírt, és főleg a hasra. Néhány hónapon belül, kialakulhat az inzulinrezisztencia, és később a metabolikus szindróma.

Változtass a rossz irányon a jobb egészségért!

Azoknak a férfiaknak, akik metabolikus szindrómában szenvednek, ellenőriztetni kell a tesztoszteronszintjüket.  Ha a szint alacsony, akkor lehet, hogy az előírt tesztoszteron terápia mellett életmódbeli változtatások is szükségesek a metabolikus szindróma kezelésére. Egyeseknél már a fogyás, az egészségesebb étkezés és az aktív mozgás is beválik, fokozhatja a tesztoszteronszintet.

A tesztoszteron természetes gyulladáscsökkentő, így megfelelő szintje nagyon fontos a szervezet számára.

Egy időben megbélyegezték azokat a férfiakat, akik a tesztoszteronszintjük problémájával fordultak szakemberhez. Megkérdőjelezték a férfiasságukat. Szerencsére ma már egyre több férfi kéri a vizsgálatot és egyre nyitottabb a terápiás lehetőségekre is.

Ne feledd, a tesztoszteron szintjét egy vérvizsgálatból meg tudják állapítani. Ez a vizsgálat és az általa kialakított kép pedig közelebb visz az esetleges metabolikus szindróma kezeléséhez is.

Ha kérdésed van a témában, keresd online rendelésünkön orvosainkat. Katt ide!

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.