Herevisszér – A nemzőképességet csökkentheti!

A visszérről elsősorban a lábon látható, kidudorodó erek jutnak eszünkbe, esetleg az aranyér, de az, hogy ez a kellemetlenség ezeken kívül más testrészeket is érinthet, sőt, még a nemzőképességet is befolyásolhatja, nem igazán került előtérbe.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1349.jpg

Dr. Juhász Zoltán, szolnoki urológus adjunktus elmondta, hogy a visszér bármelyik vénát érintheti. Igaz, hogy a legismertebbek a lábon található visszerek, az aranyér, és az alkoholbetegeknél a nyelőcső visszér. Borzalmas belegondolni, de sajnos az emberi anatómiából adódik, hogy a heréken is kialakulhat visszér. A heréből az elhasznált vér egy vénás érfonatba áramlik, az a herét körbeöleli, és az ondóvezeték mellett halad el. A jobb oldali herevéna hegyes szögben a nagy vénába torkollik, míg a baloldali herevéna nagyobb szögben csatlakozik a vesevénához. Itt alacsonyabb a vénás nyomás, rosszabb a benne folyó vér áramlása. Jellemzően, azaz az esetek  90%-ában az utóbbi, azaz a bal oldalon alakul ki a herevisszér. 

A herevisszér kialakulásának oka

Több oka is lehet a here visszeres betegségének. Pontosan nem lehet tudni, hogy konkrétan mi okozza. Lehet vénabillentyű-elégtelenség, kötőszöveti gyengeség, esetleg családban lévő hajlam is. Ezek mellett kialakulhat tartós székrekedésben szenvedő férfiaknál is. Jellemzően fiatal korban jelentkezik,  a férfiak 20-30%-a érintett. 

Tünetei és javasolt kezelési módjai

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1350.jpg

A kezdeti stádiumban tünetmentes, legenyhébb változatban tapintani sem lehet, csak ultrahang tudja kimutatni. A következő stádiumban már tapinthatók a megvastagodott erek, ezt követően pedig már látható a visszér. Ilyenkor húzó, feszítő, feszülő érzésről panaszkodik a páciens, amely nem egyszer kisugárzik a derékra is. Minden esetben figyelni kell arra, hogy bal-, avagy jobboldali-e a visszeresség, mert a kizárólag jobboldali visszeresség esetén más betegség is megbújhat mögötte. Ilyenkor mindenképpen szükséges egyéb kivizsgálás is.

 

·         Gyermekeknél, ha nem nagy a visszértágulat, akkor egyszerűen csak időszakosan ellenőrizzük, semmi extra tennivaló nincs.

·         Serdülő korban, ha a here mérete nagymértékben megváltozik, akkor érdemes más kezelést, műtétet megfontolni.

·         Felnőtt korban, ha sportolás, egyéb fizikai tevékenység közben fájdalom lép fel, vagy ha rossz a spermakép és hat hónap sikertelen próbálkozást követően megvizsgálják az ondót, és nincs benne életképes spermium, akkor egyik lehetőség lehet a visszeres hereágak elzárása, kiirtása műtéti beavatkozással.

A műtéti beavatkozás formáját meghatározza a páciens kora, fizikai állapota, illetve, hogy hol helyezkedik el a herevisszér. Lehet nyílt műtét, de egyes esetekben laparoszkópiás beavatkozás is szóba jöhet. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

Herevisszér és a nemzőképesség

Mivel a heréből a vérelfolyás akadályozott, ez befolyásolhatja a here hormontermelését és működésének hormonális szabályozását. A herevisszeresség befolyásolhatja az életképes spermiumok termelődését, ugyanis ilyenkor a spermium előállításához szükséges oxigén, tápanyag akadálytalan felvétele nem zavartalan, valamint a here hőmérséklete is megemelkedik az ott maradó, pangó vértől. Ez utóbbi sem kedvez az életképes spermiumoknak, így a herevisszeresség erősen befolyásolhatja a nemzőképességet is.

Dr. Jármi Hilda

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.