Prosztatagondok

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1392.jpgA jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége, általában 45 év felett jelentkezik. A betegek fele élete során kezelésre szorul. A tünetek jelentősen rontják az életminőséget. Ennek ellenére a panasszal rendelkezőknek csak a 10-20%-a fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető.

 

 

 

A prosztata a férfiak egyik legfontosabb szerve

A prosztata (dülmirigy) gesztenye alakú és nagyságú szerv, mely a húgyhólyag alatt és a végbél előtt helyezkedik el. A prosztatán áthalad a húgycső felső szakasza. A prosztata által termelt váladék az ondó részét képezi, a spermiumok aktivitását, mozgását segíti elő. A férfi nemi hormonok (androgének) serkentik a prosztata működését, és szerepet játszanak az egészséges prosztata sejtjeinek szaporodásában és fejlődésében. A prosztata nagysága az évek során fokozatosan növekszik, ami természetes.

A prosztatagyulladás tünetei

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1393.jpgA felnőtt férfiak közel fele élete során legalább egyszer átesik prosztatagyulladáson. A prosztata gyulladása különböző tünetekkel járhat, többek közt alhasi, gáttáji, deréktáji fájdalmakkal és vizelési panaszokkal. A férfiaknál 50 éves kor felett egyre gyakoribbá válnak a különböző súlyosságú vizelési panaszok, amelyek különböző mértékben zavarják az életvitelt. Ezek hátterében a leggyakrabban a prosztata, a húgycső és a húgyhólyag izomzatának fokozott ingerlékenysége áll, ami az izomzat összehúzódásával, és a vizelet elfolyásának akadályozásával jár, valamint igen gyakori ok a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, főleg a húgycsövet körülölelő mirigyállományé. Sokkal ritkábban ugyan, de a panaszok hátterében prosztatarák is meghúzódhat.

Lássuk a tüneteket közelebbről

Kezdetben

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1394.jpgA húgyhólyag, a húgyvezeték és a vese még nem mutat jelentős elváltozást, a hólyag izomzata még elég erős ahhoz, hogy ellensúlyozza a prosztata megnagyobbodás okozta szűkületet. Ám ekkor is vannak tünetek:

·         A vizelet nehezebben indul

·         A vizeletsugár gyengül

·         A vizelés gyakorivá válik, akár még éjszaka is többször jelentkezik

·         A vizelési idő megnyúlik

Középsúlyos esetben

·         Gyakran hirtelen vizelési inger támad

·         Jellemző a vizelet sugár megszakadása

·         Sokszor fájdalmas a vizelés

·         Előfordul inkontinencia (vizelettartási nehézség), az utócsepegés és az elégtelen hólyagürülés érzése.

Súlyosabb esetben

·         A húgyhólyag fala megvastagszik

·         A húgyvezeték és a vese üregrendszere kitágul

·         Vizelés után a hólyagban vizelet marad vissza

·         Súlyos esetben már elvékonyodik, hegesedik a húgyhólyag izomzata, tágulatok jelennek meg rajta, működése károsodik.

·         Vizelés után nagy mennyiségű vizelet marad a hólyagban és a húgyvezeték, a vesemedence valamint a vesekelyhek kitágulnak.

A kellemetlen tünetek egyre gyakrabban és súlyosabb mértékben jelentkeznek, mind jobban megkeserítve a mindennapokat. Kezeletlen esetben szövődményként visszatérő gyulladások, vérvizelés, húgyhólyagkő keletkezhet. Súlyos esetben a vizeletelfolyás akadálya miatt a veseműködés is károsodik, ami veseelégtelenséghez vezethet. 

 A prosztatagyulladás fajtái

1. Heveny (akut): Baktériumok által létrehozott fertőzés idézi elő a betegséget. Ez a legritkábban előforduló típus, de egyben a legsúlyosabb is. A tünetek gyakran hirtelen alakulnak ki és hevesek, a betegség számos esetben kórházi kezelést igényel.

2. Idült (krónikus) bakteriális prosztatagyulladás: Tünetei sokkal lassabban jelentkeznek és kevésbé súlyosak, mint a heveny gyulladás esetén. A fertőzést leggyakrabban ebben az esetben is a húgyutakban megtelepedett kórokozó hozzák létre. Előidézhetik azonban olyan, a véráramba került baktériumok is, melyek a vérkeringéssel odasodródva, a prosztatában telepednek meg. A dülmirigyben idővel apró, elmeszesedett kövek is képződhetnek, melyeken szívesen tapadnak meg a baktériumok. A fertőzés kialakulásához ritkán a prosztata olyan szerkezeti eltérései is hozzájárulnak, melyek kedveznek a kórokozók megtelepedésének.

3. Krónikus kismedencei fájdalom tünetegyüttes: Noha ez a prosztatagyulladás egyik leggyakoribb formája, kiváltó oka pontosan nem ismert.

Mik segíthetik mégis elő?

·         nemi úton terjedő fertőző betegségek következtében kialakuló húgycsőgyulladás kórokozók, amelyek hagyományos laboratóriumi vizsgáló módszerekkel nem mutathatók ki

·         nehéz tárgyak telt húgyhólyag mellett történő emelése vizeletet préselhet a prosztata szöveteibe

·         bizonyos testmozgások, például kocogás, kerékpározás

·         egyes munkakörök, melyek erős rázkódással járnak, például teherautó-, buszvezető

 Vizsgálatok, diagnózis és kezelés

Ahhoz, hogy fény derüljön arra, hogy valójában mi is áll a tünetek mögött, általános és/vagy speciális urológiai vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok azt a célt is szolgálják, hogy a betegség elkülöníthető legyen más, a húgyutakat érintő betegségektől, többek közt a prosztataráktól, mely inkább előrehaladott stádiumban produkál hasonló tüneteket.

Hogyan történik az urológiai vizsgálat?

Az urológus a végbélen keresztül történő betapintásból tájékozódik a prosztata nagyságáról, felületéről, érzékenységéről és keménységéről. A végbélen át végzett ultrahangvizsgálat képet ad a prosztata szerkezetéről. A pontos diagnózishoz segít a vizeletvizsgálat és a vérvétel, melynek során elvégzik az ún. PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálatot is. Ezzel a prosztatarák igen korai szakaszban – átlagosan 5 évvel korábban, mint ahogy a daganat egyéb tünetekkel jelentkezne – felismerhető, és ilyen esetekben, a korai diagnózis mellett a prosztatarák még többnyire jól gyógyítható.

A kezelés személyre szabott

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése nem egyenlő a műtéttel. Az időben elkezdett és szakorvos által beállított gyógyszeres kezeléssel a műtét legtöbbször elkerülhető. Az utóbbi időben olyan új gyógyszerek kerültek bevezetésre, amelyek gyorsan és hatékonyan csökkentik a tüneteket. A gyógyszeres terápia egyrészt a prosztata tömegének csökkentésére, másrészt a vizeletelfolyási akadály megszüntetésére irányul. A kezelés megválasztásánál lehetőség van arra, hogy a kezelőorvos a legmesszebbmenőkig tekintettel legyen a beteg korára, igényeire, életvitelére, az esetlegesen meglévő más betegségeire és ennek megfelelően tud választani a rendelkezésre álló kezelési módok közül.

A prosztata gyulladása nem minden esetben gyógyítható meg teljes mértékben. Legtöbbször azonban a tünetek annyira mérsékelhetők, hogy nem zavarják a beteg mindennapi tevékenységét. A gyógyszeres kezelés szereplői a következő gyógyszercsoportok közül kerülnek ki: antibiotikumok, alfa-receptorblokkolók (simaizom-összehúzódást oldó gyógyszerek), fájdalomcsillapítók és nem-szteroid gyulladásgátlók.

Elkerülhetetlen életmódváltás

Az életmód változtatása jelentősen enyhítheti a beteg panaszait. A korai felismerést és a kezelést elősegítik a beteg tudatos, a saját egészsége és életminősége érdekében tett lépései.  

·         Javasolt a rendszeres sport; minél fiatalabb életkortól kezdve

·         Bőséges folyadékfogyasztás

·         Zsírszegény, erős fűszerektől mentes étkezés

·         Kerülendő a nagy mennyiségű alkohol és kávé fogyasztása

·         Fontos, hogy az 50 év feletti férfiak – tünetmentesség esetén is - minden évben felkeressék az urológusukat.

Panasz esetén pedig azonnal keressük fel az orvost, hogy a még korai stádiumban lévő elváltozást időben, jó eséllyel kezeltesse.    

 A prosztatarák

A férfiak daganatos halálozásának harmadik leggyakoribb oka a tüdőrák és a szájüregi rákok után. Pedig korai felismerés esetén jól kezelhető,  és még előrehaladott stádiumban is, megfelelő kezeléssel az életminőség jelentősen javítható.

A prosztatarák kialakulásának oka nem ismert. Vannak azonban kockázati tényezők, amelyek elősegíthetik a kialakulását.

·         Az életkor – ennek előrehaladtával gyakoribb és az előfordulási gyakorisága a csúcsot 75 év felett éri el

·         A rassz – az afro-amerikai népességben gyakrabban fordul elő, mint az ugyanott élő fehér és indián lakosság körében

·         A földrajzi elhelyezkedés – Európában a skandinávok között a leggyakoribb és Dél-Európában a legritkább

·         Az öröklődés – minél fiatalabb korban jelentkezik a prosztatarák, annál valószínűbb, hogy örökletes tulajdonság áll mögötte

·         Az étkezési szokások – sok zsiradékot tartalmazó étrend.

 Lehetséges kockázati tényezőként tartják számon, ha a mindennapi táplálkozásunk kevés zöldfőzeléket, paradicsomot, gyümölcsöt, E-vitamint, szelént és cinket tartalmaz. 

 A prosztatarák korai szakaszban panasz- és tünetmentes. Előrehaladott esetben okozhat vérvizelést, fájdalmas vizeletürítést, és minden olyan tünetet, amit a jóindulatú prosztata megnagyobbodás is okoz. Áttétes stádiumban csontfájdalmak jelentkeznek.  

Mindaddig amíg a daganat nem lépi túl a prosztata tokját – jelenleg ilyen korai szakaszban a megbetegedések 30%-át diagnosztizálják – gyógyítható stádiumban van. Ha a daganat már áttörte a prosztata tokját – jelenleg a diagnosztizált esetek 70%-a tartozik ide – és a környező szervekre terjedt vagy távoli áttétet adott, kezelhető stádiumban van.

Amennyiben egy családon belül a vérszerinti rokonok között prosztatadaganat fordult elő, úgy már 45 éves kortól javasolt az urológust évenkénti vizsgálat céljából felkeresni.

Eckhardtné Dr. Horváth Irén, Dr. Kálmán Anna

 

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.