Több millió férfit fenyeget az erekciózavar

Szakemberek azt feltételezik, hogy 2025-ig a világon összesen élő kétmilliárd férfi közül akár 322 milliónak is problémája lesz az erekcióval, vagyis a nemi szerv merevedésével. A férfi nemi szerv az emberi történelem kezdete óta teljesíti három alapfunkcióját. A húgyhólyagból a húgyvezetéken (uréter) keresztül üríti a vizeletet.

c_400_200_16777215_00_images_stories_egeszseg_tobbmill.jpgItt halad át a spermium (hímivarsejt) is a magömlés (ejakuláció) során, és ez a szerv teszi lehetôvé a hagyományos nemi kapcsolatot, a közösülést is. A külső férfi nemi szervet a sumérok már 5000 évvel ezelőtt az isteni intelligencia szimbólumaként dicsőítették. A hímvessző Enki istent testesítette meg, aki a mondák alapján nemi szervével varázsolt – beleértve azt is, hogy ezzel ásta ki az első öntözőcsatornát. Más időkben másutt azonban a hímvesszőt az ördög küldötteként tartották számon! A szakemberek mára már megcáfolták azt a tévhitet, hogy a hatvan év feletti férfiak képtelenek egészséges gyermekeket nemzeni, és hogy a férfiak meghatározott mennyiségű spermiummal születnek.

Minden az agyban kezdődik

A megtermékenyítés, fogamzás (koncepció) fontos feltétele a férfi nemi szerv merevedése. Viszonylag bonyolult folyamatról van szó, amelyben az ideg-, az ér-, a hormonális rendszer és a pszichés működés is részt vesz. Alapfeltétel a jó fizikai és lelki állapot. Fiatalabb embereknél ez automatikus reflex, amely reflexközpont a gerincvelő alsó részében található. Tapasztalt embereknél azonban az erekció tudatosan is befolyásolható. A nemi működés és a szexuális magatartás magasabb idegrendszeri irányítás alatt áll. Előfordulhat, hogy az erekció alkalmatlan időben következik be vagy éppen ellenkezőleg, nincs merevedés. A fent említett működészavaroknak lehet idegrendszeri, szervi vagy pszichés oka is.

A férfi nemi szerv működése

A barlangos testek (corpus cavernosum) belsejében halad a hímvessző (penis) fő artériája, az elvezetővénák pedig a széli, kisebb kavernákból (barlang, üreg) indulnak ki. Az artériákba intimapárnák emelkednek be, amelyek nyugalmi állapotban az erek keresztmetszetét szűkítve csak a hímvessző táplálásához szükséges vér odaáramlását teszik lehetővé. Idegi hatásra – nemi izgalom esetén – az artériák falában az izmok tónusa csökken, az intimapárnák lelapulnak, így a nagyobb mennyiségben beáramló vér feltölti a kavernákat. A központi nagyobb avernák telődve összenyomják a széli kisebb kavernákat és a belőlük elvezető vénákat, a vér így nem tud elfolyni és bekövetkezik a merevedés (erectio). Az erekció és az ejakuláció reflexközpontjai a gerincvelő alsó részében vannak, de működésüket magasabb idegrendszeri központok befolyásolják (agykéreg, limbikus rendszer). A herékből az ondófolyadék a péniszbe az elvezetőcsatornákon (ductus deferens) keresztül jut. Az ondóhólyag váladéka keveredik a prosztata által termelt prosztatanedvvel, amely a húgyhólyag mögött található mirigy váladéka. Amikor a spermium a péniszből kiürül, ejakulátumnak nevezzük.

Amikor nincs merevedés...

Számos férfi számára az erekció csak puszta álom. A 40 év feletti férfiak 50%-a különböző fokú merevedési zavarokkal küzd. Korábban ezt helytelenül impotenciának nevezték, a mai szexológia az erektikus diszfunkció (merevedési zavar) megnevezést használja. A merevedési zavar rejtett, gyakran súlyos megbetegedések első tünete is lehet, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség vagy akár a prosztata megnagyobbodása vagy daganatos megbetegedése is. Amerevedési zavarok nemcsak az öregedés megnyilvánulásai, hanem gyakran összefüggnek a túlsúllyal, a magas koleszterinszinttel, lelki vagy pszichiátriai megbetegedésekkel (szorongás vagy depreszszió). A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a régóta meglévő merevedési problémák összefügghetnek a túlhajszoltsággal, a fáradtsággal, a stresszel vagy a rendszeres alkoholfogyasztással is. Sajnos az összes érintettnek csak egytizede fordul szakemberhez. Pedig a szégyenérzet nem helyénvaló. Hiszen ez a probléma a partnerkapcsolatokat is befolyásolhatja. A mai orvostudomány a legtöbb szervi és lelki problémát képes megszüntetni és az emberek ismét elégedett szexuális életet folytathatnak.

A férfiasság meghosszabbítható?

A pénisz megnagyobbítása iránt sok férfi érdeklődik – a mellkorrekciót végeztető nőkhöz hasonlóan. A pénisz megnagyobbítása azonban nem olyan egyszerű, mint létrehozni a szilikonos női bájakat. A pénisz sebészi meghosszabbítása bonyolult műtéti eljárás. Tavaly Olaszországban rekordot állítottak fel: sikerült egy péniszt négy centiméterrel meghosszabbítani. Egy ilyen operáció után nem garantálható százszázalékosan a hímvessző működőképessége. A szexológusok által végzett számos kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy semmilyen összefüggés nincs a pénisz mérete, a nemi kielégülés és a szexuális izgalom intenzitása között.

A reklám sok szenvedés okozója

Manapság az orvosok világszerte egyre több pácienssel találkoznak, akik hagyták magukat különböző készítményekről szóló reklámokkal becsapni, amelyek azt ígérték, hogy a péniszbe fecskendezés után megnövelik annak méretét. Ez az eljárás elsősorban keleten népszerű, de egyre több amerikai és európai is alkalmazza. Gyakori alkalmazásuk során azonban viszszafordíthatatlan változások következnek be, a pénisz sérült szövete elhal és előfordulhat, hogy a szervet el kell távolítani. Biztonságos eljárással álltak elő az amerikai Harvard Egyetem tudósai. Anthony Atal doktornak és csoportjának sikerült – eddig egyelőre csak a nyulaknál – e szerv izomsejtjeiből és szöveteiből tökéletesen működő péniszt kitenyészteni. A laboratóriumi körülmények között kitenyésztett szövetet aztán sérült nemi szervű nyulakba operálták, amelyeknél ezt követően erekcióra és ejakulációra is képes normális pénisz fejlődött ki. A tudósok most egész hímvessző kitenyésztésével kísérleteznek, még ha azt is állítják, hogy ez az egyik legbonyolultabb szerv, amellyel az élőlények rendelkeznek. A cél elsősorban azoknak segíteni, akik például sérülés vagy daganatos betegség következtében veszítették el a nemi szervüket, de lehetséges, hogy lesz igény az esztétikai műtétekre is. Az emberi alkalmazáshoz vezető út azonban az eljárás kidolgozói szerint még évekig eltarthat.

A prosztata

A dülmirigy (prostata) tokkal körülvett mirigy, amely a húgyhólyag alatt található. Gesztenye alakú és nagyságú. Váladéka adja a sperma folyékony részének nagyobb mennyiségét. A férfiaknál gyakoriak a prosztataelváltozások, mint például a prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prosztata hypertrophia), vagy a prosztata rosszindulatú daganata, amely nálunk a halálozások egyik gyakori oka. Új reményt jelentenek az amerikai tudósok közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmányai, amelynek során nyolc éven keresztül harmincezer férfit figyeltek meg. Megállapították, hogy e kóros megbetegedésekkel szemben jelentősen véd a rendszeres nemi kapcsolat vagy a maszturbáció. Azonban egyik sem lehetséges a nemi szerv nélkül, amely – az élethez hasonlóan – örömteli és kevésbé örömteli pillanatokat hoz.

A természet a legnagyobb boszorkány

A szaporodást a természet törvényei olyan élőlények számára is meghatározták, amelyeknél ezt talán nem is várnánk. Akár a föld felszínét foglalják el, akár a levegőben repülnek, akár a víz mélyén laknak. Az alapelv általában azonos: a hím hozzátapad a nőstényhez és a péniszéből a nőstény nemi szervébe juttatja a spermiumokat. Így például a zsiráfnál a nősténynek a hátsó részén el kell bírnia az akár két tonnát is nyomó hímet. És mit szóljon a nőstény elefánt, amikor az elefántpénisz átlaghossza eléri az 1,5 métert és a 27 kg-t! A régóta tartó megfigyelések azonban azt mutatják, hogy az elefánt sem bajnok.

A leghosszabb – öt méter hosszú és 10 kg súlyú nemi szervvel a kékbálna büszkélkedhet. Viszont meglepő módon a kétméteres 250 kg súlyú hím gorilla nemi szerve mindössze egy hüvelyk. Néhány élőlény pénisze visszahajló horoggal rendelkezik; de nem kivétel a dupla pénisz sem. Dupla nemi szervvel rendelkezik a cápa, amely lehetővé teszi számára a párzást és a nőstény megtermékenyítését tekintet nélkül arra, hogy a nőstényt melyik oldaláról „közelíti meg”. A cápa először a nemi szervét a nőstény testébe vezeti be. Ezután a spermiumcsomagot vízáramlattal belövelli. Így egyúttal a nőstény korábbi hímmel történő párzásának hímivarsejtjeit is kimossa. Az embereket nem fenyegeti a pénisz törése, mivel például a macskától, a kutyától vagy akár a vakondtól eltérően a férfiakéban nincs csont.

A nemiszerv mérete nem is olyan lényeges

A leghosszabb megmért pénisz erekció során elérte a 35 cm-t. Ez az információ azonban egyáltalán nem ok arra, hogy nyugtalanok legyenek a férfiak, hiszen a szakemberek megállapították, hogy a hímvessző átlagos hossza erekció során 15 cm, kerülete 11,2 cm és átmérője 3,7 cm. Kiegészítésképpen hozzátesszük, hogy átlagos „nyugalmi állapotban” mindez: 10 cm hosszú, 8,7 cm kerületű és 3 cm átmérőjű. Az is tény, hogy a pénisz a serdülőkor végére éri el végleges méretét.

Összehasonlításképpen közöljük a merevedő hímvesszők átlagos hosszát a különböző országokból. Japán: 13,5 cm, Spanyolország: 17,5 cm, USA: 12,8 cm. Ahogy a szakemberek megállapították, a méretek egyes országokon belül is változnak. Példa erre Németország, ahol Drezdában és környékén erekció során átlag 17,4 cm-t mértek, Hamburgban 16,8 cm-t, miközben Stuttgartban csak 15,6 cm-t. A német átlag 16,4 cm. A kondom hivatalos európai szabványmérete 17 cm! Különleges kivételnek tartják az úgynevezett mikropéniszt, amelynek az 1-3 cm nyugalmi állapotú hímvesszőt tartják.
Azonban nemcsak a szakemberek mondhatják el, hogy a szerelmi kapcsolat során a kielégülés nem is anynyira a pénisz méretétől, hanem inkább az erekción, tehát a hímvessző merevségén múlik. Természetesen azonban a legfontosabb a partnerek közötti kapcsolat minősége. Általában téves a pénisz méretének megítélése csupán néhány látható jel alapján. Így például téves az az állítás, hogy a „férfiasság” egyenesen arányos a termet, a cipő, a nyakméret, a kopaszság, az orr hosszúságával. Radim Uzel szexológus azt állítja: „A legnagyobb szerv gyakran a nagyon gyenge és kicsi férfiaknál fordul elő.”

Prosztatabetegségek

A dülmirigy (prostata) betegségei közül a prosztatamegnagyobbodás, a prosztatagyulladás és a prosztatarák a leggyakoribb. A prosztata a legtöbb férfinál ötvenéves kor körül kezd megnagyobbodni, gyakran alma nagyságúra duzzad, amely zavarhatja a vizeletürítést. A megnagyobbodással csak akkor érdemes foglalkozni, ha tüneteket okoz: nyomja a rajta keresztülhaladó húgycsövet, gyakori vizelési inger mellett egyre kevesebb az ürített vizelet mennyisége. Előfordulhat azonban minimális vizeletürítés után vizeletcsurgás is. A másik leggyakrabban előforduló dülmirigybetegség a prosztatagyulladás, amelyet általában nemi úton terjedő fertőzés vált ki. Főleg fiatalabb férfiaknál fordul elő. Gyulladás esetén a herezacskó mögötti területen, a deréktájon és az alhasban is fájdalom sugározhat ki, amelyhez fájdalmas vizelés is társulhat. A vizelet zavaros, esetleg véres, vagy rossz szagú. A megnagyobbodott prosztatában rák is kialakulhat. Az idő előrehaladtával azonban nő a prosztatarák kockázata. Ez sajnos tünetmentes, ezért nagyon fontos, hogy negyvenéves kor után a férfiak rendszeresen vizsgáltassák meg magukat, mert a szűrővizsgálat (tumormarker-vizsgálat, végbéli tapintásos vizsgálat és ultrahangvizsgálat) lehetővé teszi a a rák korai kimutatását és kezelését.

A pénisz anatómiája

A hímvesszőnek és fallosznak is szakszerűen nevezett pénisz (latinul penis) barlangos testek által, azok bőrborításával és a húgycső által alkotott szerv. A pénisz anatómai és működési részét két páros, egymás mellett elhelyezett, barlangos test alkotja és egy nem páros, spongiózus (szivacsos) test, amely körbeveszi a húgycsövet és a végén kónusz alakú makkban (glans penis) végződik.
Hímvessző (penis). A szeméremcsont alatt elhelyezkedő, bőrrel borított hengeres test. Részben a vizeleti, részben a nemi működés szolgálatában áll, ennek megfelelően alkotóelemei is mindkét rendszerhez tartoznak. Anatómiailag három része van. A szeméremcsontokról eredő része (radix penis), a középső legnagyobb része, amelynek két felszíne van felső és alsó, és az elülső megvastagodott része a makk (glans penis). A barlangos testek (corpus cavernosum) egyegy szárral erednek a szeméremcsontok alsó ágáról. A kétoldali test egyesül, csak egy lyuggatott sövény választja el őket egymástól és elöl csúcsban végződnek, amire ráborul a makk. Kívülről erős inas lemez (tunica albuginea) veszi körül őket, ami határt szab az erekciós megnagyobbodásnak, de biztosítja a kellő merevséget is. Belsejükben endothellel bélelt véröblök vannak, amelyeket izmos kötőszövetes gerendák választanak el egymástól.
A hímvesszőt kívülről bőr borítja, amely a glans tövében rögzül, és innen kettőzet formájában mint fityma (praeputium) terjed rá a makkra, amelyhez alul – a húgycsőnyílás alsó végéig terjedő – fékszerű bőrredő (frenulum) rögzíti. A bőr aljzatán lazán rögzül, így a fityma a makkról visszahúzható.

KOUKAL MIHÁLY

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.