Kapcsolatfüggőség – korunk új szenvedélybetegsége

c_400_200_16777215_00_images_kepek_kapcsolat23.jpg

Egy kapcsolatot eleinte az egymáshoz fűződő érzelmek határoznak meg. Később a közös célok vezérlik a két felet, az okoz örömöt, ha egy irányba haladnak, egyetértésben, szerelemben, közösséget alkotva. Teljesen természetes, hogy egymásra támaszkodnak. Baj csak akkor van, ha ez a helyzet egyiküket kiszolgáltatottá teszi.

Legtöbbször nem jövünk rá azonnal, ha valamiben hibázunk, valamit rosszul csinálunk. Vajon mi jelezheti számodra, hogy a kapcsolatodban nem jó irányba haladsz, túlságosan függeni kezdtél a szerelmedtől.

Nincs olyan, hogy "én"

Általában inkább csak "ő" van. Még a magányos gondolataid is általában körülötte forognak, és minden döntést úgy hozol meg, hogy az vajon őt hogyan érintené. Ha főzöl, akkor általában az ő kedvence kerül az asztalra. A programokat úgy szervezed, hogy azt figyeled, neki mi okozna örömöt. A vitáitok során saját elhatározásodból maradsz alul. Ez nagyon veszélyes lehet hosszú távon, ugyanis ő is megszokja ezt a helyzetet mint természetes állapotot.

Nincs saját akaratod

Csajos este a barátnőiddel? Ugyan már! Előtte meg kell kérdezned a barátodat, hogy elmehetsz-e. Nem a véleményét kérdezed meg valamiről, hanem kérdés nélkül elfogadod a döntését. Tartasz attól, hogy mi történne akkor, ha egyszer te magad döntenél valamiről, ami mindkettőtöket érinti. Nem kell túl nagy dologra gondolni, már egy közös mozi vagy színházi program is gondot okoz neked, ha nem kérdezed meg róla a pasidat. Ez azért nem jó, mert észre sem veszed, csak azt konstatálod, hogy már megint az van, amit ő szeretne, de azt nem látod, hogy neked kell tenned azért, hogy ez megváltozzon.

Nincs saját véleményed

Ha lenne is, nem számítana, mert nem hagyod. Inkább nem is mondasz semmit, amiről tudod, hogy véleménykülönbséget szül köztetek, és ez vitához, nézeteltéréshez vezethet. Ha nem nyilatkoztatod ki néha a véleményed, akkor egy idő után a barátod nem fogja erőltetni, csak ráun arra, hogy önmagával vitatkozik.

Csak közös jövőt tudsz elképzelni

Számodra nem okoz erkölcsi dilemmát az, hogy elfogadj-e egy zsíros állást valahol. Egyszerűen nemet mondasz, hiszen neked más feladatod van, mégpedig bástyaként állni a pasid mellett, mögött, akárhol. A saját életed megszűnt létezni, csakis a közös életet, a közös jövőt tartod szem előtt. Nem szabad ennyire elköteleződnöd, építened kell önmagadat is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy egyszer csak megszűnik az oly biztosnak hitt kapcsolatotok. Abban az esetben, ha ez megtörténik, ott állsz majd ugyanazon a szinten, ahol akkor voltál, amikor a pasid betoppant az életedbe.

Hazudod a boldogságot

Amikor azt érzed, hogy folyton gombóc van a torkodban, és akkor sem szűnik ez az érzés, amikor nincs veled, az nem jó. Azt jelenti, hogy annyira meghatároz téged, hogy ezt érzed normálisnak, ez a boldogság számodra. Pedig folyton izgulsz, szorongsz valamiért, hogy vajon jól csinálod-e, tetszeni fog-e neki… El kell gondolkodnod, hogy valójában mi számodra a boldogság, ez a kapcsolat így teljesen kielégít-e téged, vagy valami mást szeretnél az életedtől. Az egész csak döntés kérdése.

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.