Mi van az ágy alatt? Avagy az egyéjszakás kaland lélektana

A szexualitást érintő kérdésekben a társadalom mindig is a férfiakkal volt elnézőbb. Így van ez az egyéjszakás kalandok esetében is. Ha egy férfi meghódít egy nőt – csupán egy éjszakára, vagy néhány órára, akkor az dicsőségszámba megy. Ha egy nőről derül ki ugyanez, akkor az ő jussa általában megbélyegzés. Hogy is van ez?

„Mindennek elhordtak a szüleim…”

c_400_200_16777215_00_images_kepek_egyejszaka2.jpg

Janka 22 éves, felhőtlen, gondtalan életet élő, fiatal lány. A szüleivel nagyon jó a kapcsolata, bár az apukája kissé konzervatív, már ami a párválasztást illeti. Janka egy buliban megismerkedett a jóképű Ádámmal, aki egy szempillantás alatt annyira elbűvölte, hogy még azon az éjszakán lefeküdt a férfival. Reggel persze magát okolta, és óriási lelkiismeret-furdalása volt. Tudta, hogy valahogy meg kell ettől szabadulnia. Elmondta a dolgot az édesanyjának, aki azonban nem tartotta meg Janka titkát, hanem elmondta a szigorú apának is. Ekkor olyan dolog történt, amit Janka nagyon szeretne elfelejteni azóta is: a szülei ellene fordultak, és válogatott sértések közepette mindennek elhordták a lányukat. „Az fájt a legjobban, hogy nem foglalkoztak azzal, hogy én mit érezhetek, min mehetek keresztül. Csak azt látták, hogy a lányuk egy rossz döntés miatt olyan helyzetbe került, amit ők nem tűrnek, nem tudnak elképzelni. A legnagyobb bajuk az volt, hogy mi van, ha terhes lettem.”

Egy nőnek ez miért szégyen, miközben a férfiak dicsekszenek?

Fájdalmas igazság, de sajnos tény, hogy a társadalom nagy része így vélekedik az egyéjszakás kalandokról, ahogy Janka szülei. Lehet, hogy nem mindenki mondja ki ilyen sarkított nézőpontból a véleményét, de mégiscsak rossz szemmel nézik azt, ha egy nő „tesz ilyet”. Abban a pillanatban, ahogy egy nőről kiderül, hogy egyéjszakás kalandja volt, az emberek véleménye negatív irányba változik róla. Akkor is így van ez, ha addig imádták, kedvelték az adott hölgyet, egyből fehérmájúnak, könnyűvérűnek kiáltják ki.

Arról nem sok szó esik, hogy a kalandnak volt egy férfi résztvevője is, aki valószínűleg eldicsekedett már a barátainak a legújabb trófeáról.

Valóban kaland?

Annak ellenére, hogy az a neve, hogy egyéjszakás kaland, azoknak a nőknek, akikkel erről beszélgettem, nem éppen ez a szó ugrott be először az egyéjszakás együttlétek kapcsán. Többségükben elindult valami a férfi iránt, és nagyon nehezen tudta elfogadni, hogy a partner nem akar többet ennél az egy éjszakánál. A nők sokszor szégyellik magukat, bűntudatot, lelkiismeret-furdalást éreznek a történtek után. Mocskosnak érzik magukat, és úgy érzik, egy sötét folt keletkezett a lelkükön.

Mindenkinek egyedi a története

Ahogy Janka története nem történik meg ugyanúgy mással, mindenkinek, aki átesik egy ilyen élményen, egyedi útja van. Soha nem szabad ítélkezni, hiszen nem tudhatjuk, hogy került ebbe a helyzetbe, mi vitte rá, hogy egyetlen éjszakát töltsön egy ismeretlen emberrel. Ez vonatkozik a férfiakra és a nőkre is. Vannak, akikben lelki gátlások vannak, és nem mernek hosszabb kapcsolatokat kezdeni, vannak, akik azt mondják maguknak, hogy ez a jó nekik, így érzik jól magukat, megtalálták a függetlenség és a boldogság receptjét. De mindez valószínűleg csak tagadás. Mindenki más-más motivációval rendelkezik. Más-más okkal megy bele egyéjszakás együttlétekbe. Ezek olyan lelki okok, amelyeket nem lehet első pillantásra senkiből „kinézni”. Nem tudhatjuk, kinek milyen lelki sérülése, bánata van, milyen utat járt be eddig a párkapcsolataiban.

Ahhoz azonban, hogy bárkiről véleményt alkothassunk, ismernünk kellene a történetét – percről-percre. Ez persze lehetetlen.

Egy biztos. Mindenki szeretetre, társra vágyik, szeretné, ha úgy szeretné valaki, hogy ne létezzen semmi és senki más a számára. Ám az, aki nem képes valami miatt önmagát elfogadni, valószínűleg nem lesz képes úgy kapcsolódni, hogy hosszú távon meg is maradhasson a kapocs.

Tarjáni Rita

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.