Mit keres a nőben a férfi?

c_400_200_16777215_00_images_kepek_gyovai12.jpg

„A férfi változatosságot keres a nőben, a nő: állandóságot a férfiban. Csoda-e, ha nem találják meg egymást?” Bozzay Margit írónő tökéletesen fogalmazza meg a nemek közti különbségek egyik alapvető problematikáját. Dr. Gyovai Gabriella szexuálpszichológust arról kérdeztük, hogyan is lehet jó társa egymásnak nő és férfi.

 

 

Milyen alapvető különbség van férfi és nő között?

Természetesen a legalapvetőbb eltérések azok fizikai téren vannak, de lelki oldalról sem vagyunk egyformák. Pszichoterapeutaként sokszor találkozom azzal a különbséggel, hogy a férfi kisebb intimitást képes elviselni, mint amennyit a nő szeretne elérni, megkapni. Mi nők, gyakran nem vesszük észre, mekkora közelséget bír el a szeretett férfi.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_gyovai13.jpg

A szaknyelv kötelékfóbiának nevezi, amikor a férfi nem a nő tetteitől, szavaitól retten meg, hanem attól, amit ő érez. Nem az a baj, hogy nem tud a férfi szeretni, hanem hogy nem mer kötődni. Talán a legrémisztőbb szó egy kötelékfóbiásnak az „örökké”. A régmúlt időkben ez azért nem volt jellemző, mert életszakaszokhoz kötötten az elköteleződés természetes volt. A kislányból nagylány lett, aztán menyasszony, aztán asszony, majd idős asszony. Így volt ez a férfiakkal is. Mintegy kötelező volt a felelősségvállalás. Minden korszaknak tisztázott volt a feladata, még a népviselet is igazodott a korhoz, a státuszhoz. Ma ez már teljesen másképp van, hiszen a fiúk akár 40 éves korukig is tanulnak, otthon élnek, és csak udvarolnak, nem nősülnek. A tudomány eddig főleg a női kötődési problémákra fókuszált, az utóbbi időben azonban célresztbe kerültek a férfiak is.

Mi a megoldás, ki lehet védeni ezt a fajta félelmet, fóbiát?

c_400_200_16777215_00_images_kepek_gyovai14.jpg

Azt gondolom, a legfontosabb, hogy meg kell ismernünk a férfiakat. Általában, ha egy férfin megérezzük, hogy távolodik tőlünk, elkezdjük még intenzívebben szeretni, kedveskedni, elkísérni mindenhová. Megfojtjuk a szeretetünkkel, ami nem célravezető, sőt, még jobban távolodni fog, hiszen pont azt erősítjük, amitől eddig is félt. Azt kell elfogadnunk nekünk, nőknek, hogy a férfinak a legnagyobb szerelemben jönnek elő a legnagyobb félelmei, és menekülnie kell.

A XXI. század társadalmi rendszere táptalaja a szorongó kötődési formáknak, hiszen rengeteg a válás, rengeteg a szingli nő és férfi is. Az elköteleződés során általában a nő válik kiszolgáltatottabbá, sokszor feladja karrierjét, anyagilag is függővé válik, hogy gyerekeket szüljön, hogy családanyává váljék, a ragaszkodása a férfihez így megsokszorozódik és terhessé, félelmetessé válik. Mindkét nemnek van fészekrakó programja, de ezek a programok különbözőek. Akkor lehet egy férfi és egy nő egymás jó társa, ha megismerik egymás pszichés működését, lexikális tudásra tesznek szert ezzel kapcsolatban.

A legtöbb férfinek nagyobb szabad térre van szüksége ahhoz, hogy biztonságosan tudjon kötődni, hogy frusztrációk nélkül el tudja látni a szerepkörét. Azt is megkockáztatom, hogy a férfi másképp is érez, mint a nő. Mindezek ellenére azt kell mondjam, nekünk nőknek kell a helyzet oroszlánrészét orvosolni. Mi már bejáratott utakon tudunk információhoz jutni, ha máshol nem, az éves nőgyógyászati szűrővizsgálaton.Mi beszélgetünk barátnőkkel, fogékonyabbak vagyunk a lelki jelenségek iránt, és pszichológushoz is szívesebben járunk, mint a férfiak. Általában a férfi nem beszél a problémáiról - hiszen az nem lenne férfias - inkább elfojtja, és gyakran megoldásként az alkoholhoz nyúl. A férfiaknak többek között azt kellene megtanulni, hogy az alkohol nagyon hatékony tünetmentesítő, de elveszi az esélyét a megfelelő problémamegoldó képességek kifejlődésnek, kialakulásának.

A nyílt kommunikáció, az egyéni intimitás megőrzése, a magabiztosság és az önmaguk elfogadása mind-mind segítene a tartós boldog párkapcsolatok fennmaradásában. Rengeteg szakirodalom és szakember tud ma már ezekben a kényes és nagy jelentőségű élethelyzetekben segítséget adni, mind a nőnek mind a férfinak.

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.