Sportos életvitel és urológiai problémák – mit kell tudni?

c_400_200_16777215_00_images_ezmez03.jpgNapjainkban az aktív életmód minden korosztálynál széles körben elterjedt. Fontos azonban, hogy sportolás közben is odafigyeljünk az egészségügyi kockázatokra. A rendszeresen sportoló férfiak esetleges urológiai problémáiról Dr. Csőke Istvánt, a Bajai Szent Rókus Kórház urológiai osztályának szakorvos-főorvosát kérdeztük.

A súlyemelés, illetve a súlyzós edzések és az aranyér között milyen összefüggések vannak?

Minden nagy fizikai erőkifejtés okozhat aranyeres problémát. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a súlyemelés önmagában nem okoz ilyen jellegű gondokat, ha a fokozatosság elvét betartjuk.

A teljesítménynövelő szerek és a potenciazavar, illetve egyéb urológiai problémák közötti összefüggésekről mit érdemes tudni?

c_400_200_16777215_00_images_ezmez01.jpg

Ma már széles körben ismert tény, hogy a teljesítménynövelő szerek hormontartalmú készítmények. Ezek hosszú távon termékenységi és potenciazavarokhoz vezethetnek. De még ennél is fontosabb talán, hogy sok cég úgy hirdeti ezeket a termékeket, hogy hormonmentesek, azonban a vizsgálatok alapján minden ilyen szer egyértelműen tartalmaz valamilyen hozzáadott hormont, még a táplálékkiegészítők is, sőt, a táplálékkiegészítők jelentős részébe potencianövelő szereket is kevernek.

 

 

Az aktív életet élő, sporttevékenységeket végző férfiak esetében elmozdulhatnak-e a vesekövek, és ha igen, ez milyen urológiai problémákat okozhat?

A vesekő elmozdulása valós veszély. Kétfajta vesekőről beszélhetünk: vannak kehelykövek, amelyek egy fészekben helyezkednek el, ezek kijárata aránylag vékony. Ezek a kövek fizikai tevékenység során nem mozdulnak el könnyen, ez inkább alvás, relaxálás közben jellemző. Azonban vannak a vesemedencében elhelyezkedő kövek, amelyek a fizikai igénybevétel hatására vérvizelést okozhatnak és alkalmanként be is szorulhatnak a vesevezetékbe, ezzel elzáródást és komoly vesegörcsöket okozva. A vesemedencében lévő köveket emiatt mindenféleképpen el kell távolítani, mert potenciális veszélyforrást jelentenek.

Vezethet-e urológiai problémákhoz az, ha valaki intenzív aerob tevékenységgel és izzadással járó sportolás során nem visz be elég folyadékot a szervezetébe?

c_400_200_16777215_00_images_ezmez02.jpg

Közvetlenül nem, ám a nem megfelelő folyadékbevitel a vizelet koncentrációját ronthatja, ezáltal vesekövek kialakulását okozhatja. Fontos, hogy ne csak azt a kálciummal és magnéziummal dúsított csapvizet igyuk, amelyet ásványvízként hoznak kereskedelmi forgalomba, mert ez is vesekőhöz vezethet.

Az ülő helyzetben végzett sporttevékenység, tehát a kerékpározás vagy a lovaglás rejt-e magában veszélyeket urológiai szempontból? Okozhat-e például az ilyen tevékenység heretumort?

Meglátásom szerint az ilyen jellegű sportolás és az impotencia, a heretumor vagy a prosztatabántalmak között önmagában nincs összefüggés. A télen végzett kerékpározás viszont nem egészséges, és ez igaz minden hideg időben, ülésben végzett egyéb tevékenységre, például a motorozásra is, mivel a hideg felületen történő ülés, tehát a hidegártalom az, ami krónikus prosztatabántalmakhoz vezethet.

Serbán Richárd

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.