Testformálás magas fokon

c_400_200_16777215_00_images_izm22_1.jpgCsodálkozva nézem az edzőterembe érkező „friss” vendégeket, ahogy nagy szemekkel szemlélik az edzőgépeket, próbálgatják a súlyokat, aztán neki látnak egy-egy gyakorlatnak.

Felmerült bennem már jó párszor a kérdés, hogy miért gondolják, hogy súlyzózni bárki tud. Mint annyi mindent az életben a testedzés csínját-bínját is el kell sajátítani. Erre szakemberek vannak. Személyi edzőnek hívjuk őket. Én most bemutatok egy sikeres edzőt, aki nem utolsó sorban még egy testépítő világbajnoki címmel is rendelkezik.

 

c_400_200_16777215_00_images_izm22_2.jpgCuriculum:

Arnold Gergely, vékonyka fiú volt, és mint sok korabeli srácnak neki is tetszettek Arnold Schwarzenegger kidolgozott, szuper száraz izmai. Miután több sportágat is kipróbált úgy döntött izmos lesz és a legjobbak közé fog tartozni, nem csak az országban, hanem a világon. Nagyravágyó terveit 8 év kemény munka követte, és 2003-ban állt először színpadra, a Superbody elnevezésű igen rangos és népes hazai versenyen, ahonnan az  V. helyezéssel térhetett haza. 2005-ben, 2008-ban és 2011-ben is láthatták a sportág szerelmesei a reflektorok fényében, de igazán átütő sikert a 2012 év hozta meg számára, begyűjtötte első Magyar Bajnoki címét. 2013-ban már több hazai versenyt is megnyert, és az  NAC Szövetség hamburgi versenyén nemzetközileg is a legjobb lett, és testépítő világbajnokként tért haza. Az idei évben azokon a versenyeken ahol elindult verhetetlen maradt, és a legnagyobb nemzetközi szövetség - az IFBB – Arnold Classic versenyén Madridban  – ahol a világ legjobb amatőr testépítői mérik össze magukat – a dicső VI. helyezést érte el. Gery egyébként a Klasszikus testépítés (athletic) kategóriában versenyez, versenysúlya 76,5kg körül szokott lenni mérlegeléskor szárazon. http://www.gergelyarnold.com

c_400_200_16777215_00_images_izm22_3.jpgAzt értem, hogy vékony voltál és izmosabb szerettél volna lenni, de miért ke zdtél el versenyezni?

Annyira megtetszett ez a sport, hogy úgy gondoltam ez lesz a hivatásom. 2000-ben lettem személyi edző, és azt szerettem volna elérni, hogy hiteles legyek a szakmámban. Szerintem fontos, hogy akik hozzám fordulnak segítségért lássák, hogy én mindent megteszek azért, hogy a legjobb legyek. Van bennem kitartás, akarat és erő. Nem várhatom el másoktól, hogy legyőzzék önmagukat, ha ez nekem nem megy. A versenyzés rettentő sok lemondással jár. Az év közel felében, szigorú táplálkozási szabályok szerint étkezem, nem járok buliba, nem iszom alkoholt, és nagyon keményen edzek azért, hogy a legjobb legyek! Ez embert próbáló időszak. A vendégeimet nem szoktam versenyzésre buzdítani, de aki elszánt azt szívesen támogatom. Sokkal többen tervezik a versenyzést, mint ahányan megvalósítják. 10 tervből 1-2 versenyző lesz. A cél nem is a versenyforma, hanem hogy hozzuk ki magunkból a legtöbbet. Sok ember feszegeti a határait, ez a sport tökéletesen alkalmas erre. A motiváció belül kell, hogy legyen, az ember elszánja magát és nem áll meg csak a dobogó legtetején.

Az, hogy te ilyen izmos vagy, nem tántorítja el a vendégeket, hogy veled edzenek?

De sajnos sokszor hallom, hogy „te biztos nagyon kemény edzéseket tartasz, nehéz súlyokkal”. Pedig ez nagy tévedés. A tapasztalataimat arra használom, hogy mindenkinek személyre szabott edzéstervet és diétát készítsek. A edzésmódszeremet az igényükhöz alakítom. Vannak fiatal vendégeim, idősek, hölgyek, urak vegyesen. Van aki izmosabb szeretne lenni, van aki versenyző, a legtöbben persze fogyni szeretnének. Sajnos még mindig többségben vannak azok, akik csak akkor fordulnak személyi edzőhöz, ha már baj van, gondolok itt a cukorbetegségre, magas vérnyomásra, vagy a súlyos elhízásra. Pedig sokkal könnyebb lenne megelőzni a problémákat és már fiatal kortól, rendszeresen sportolni és egészségesen étkezni.

Mi a nehezebb az életmódváltásban sport vagy a táplálkozás?

Az edzés azért könnyebb, mert én ott vagyok. Mondom, hogy mit és hogyan kell csinálni. Változatos gyakorlatokkal folyamatosan fenntartom a lelkesedést és nem hagyom, hogy lazsáljanak. Sajnos a konyhában, az ebédlőben, a munkahelyen, a bevásárlásnál nem tudok ott lenni, és itt sokszor esik bűnbe a kezdő életmódváltó. Az étkezési szabályok betartása a legnehezebb. Igyekszem minél kevesebb ételféleséget megtiltani, de az egyszerű cukrok, a péksütemények és pékáruk nagy része valamint a cukros italok általában tiltó listásak lesznek. Nagyon sok minden viszont helyettesíthető. Lehet sütni egészséges édességeket, teljes kiőrlésű gabonafélék is fogyaszthatóak, meg kell tanulni új főzéstechnikai dolgokat. Az interneten kiváló, kipróbált receptúrák forognak közkézen és nekem is van jó pár ötletem. A lényeg a türelem és a kitartás. Én adom a szakmai tudásom, a lelki és testi támaszt és 50%-ban már meg is van a siker, a maradékot a vendégnek kell hozzátenni, hogy hatékonyan tudjunk együtt dolgozni. Rettentő motiválóak a klienseim életében a környezetükből kapott pozitív megerősítések. Észreveszik a munkahelyen a barátok, hogy mennyivel csinosabb és ettől jobb kedélyű, kiegyensúlyozottabb. Az áhított külső felé közeledve, szinte megváltozik a vendégeim élete, vidámabbak, teherbíróbbak, bátrabbak és nem utolsó sorban elégedettebbek lesznek.

Megnyertél már egy világbajnokságot. Vannak még ennél nagyobb álmaid is?

Nagyon büszke vagyok a világbajnoki címemre, és idén sikerült megnyernem másodszor is a Superbody abszolút kategóriáját is, - 2 kategória első 3 helyezettje küzd az abszolút bajnoki címért. Persze, hogy van tovább. A legrangosabb amatőr versenyt az Arnold Classicot szeretném megnyerni, ahol idén a VI. helyen végeztem. A világ legjobbjaival egy színpadon pózolni, leírhatatlan érzés. Én is mint a legtöbb versenyző, pénzt, időt és energiát nem sajnálva megyek a céljaim felé, és nap-mint nap legyőzöm önmagam. Ezt az erőt adom át a vendégeimnek is, hogy ők is meneteljenek az útjukon, aminek a végállomása egy egészségesebb élet egy magabiztosabb megjelenés és egy esztétikusabb forma. Nem csak a saját sikereimre vagyok büszke, hanem a versenyzőimre és azokra az életmódváltókra is, akik kitartó munkával, önmegtartóztatással és fegyelemmel egyre közelebb kerülnek a céljukhoz. (http://www.gergelyarnold.com)

Haris Éva

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.