A szex mint szenvedélybetegség – mindent a szexfüggőségről 2. rész

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) legutóbbi felülvizsgálata szerint a szexuális függőség valódi mentális zavarnak, azaz betegségnek számít. Cikksorozatunk 2. része.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_szex-fuggo23.jpg

Előfordulhat, hogy egy párkapcsolaton belül, az egyik félnek sokkal nagyobb a szexuális étvágya, mint a másik félnek. Ez azonban nem nevezhető szexfüggőségnek, általában csak a partner gondolja úgy. A kényszerített szex azonban semmire sem megoldás, nem lehet konfliktusok levezetésére, kiküszöbölésére használni.

A "szexfüggő" címke ellentmondásos a szexuális terapeuták körében. Az egyik tábor kétli, hogy a szex függőséget okozhat, és úgy érzi, hogy az elnevezés is szégyenletes. Szerintük a szex egy ösztönös viselkedés, ami nem képes manipulálni az agyat úgy, mint az alkohol vagy a kábítószer. Mivel a WHO a legutóbbi besorolásában a "kényszeres szexuális viselkedés" elnevezést használja, így e tábor képviselői úgy gondolják, hogy hivatalosan sem számít függőségnek, betegségnek.

A másik tábor kitart a mellett az álláspont mellett, hogy a szexfüggőség létező, mentális probléma, olyan zavar, amely kihat a beteg egész életére, és amit meg lehet és meg is kell gátolni.

Sajnos egyre többször tapasztalható, hogy páciensek maguk élnek vissza a szexfüggőség címkével. Pajzsként, mentségként használják, hogy megvédjék, megmagyarázzák hűtlenségüket, folyamatos kicsapongásaikat. Egyszerűbb így, mint az, hogy felvállalják tetteiket.

Más rendellenességek állhatnak mögötte

Sokan, akik a szexuális függőségre keresik a megoldást, gyakran küzdenek valamilyen mögöttes mentális egészségi állapottal - depresszióval, szorongással, bipoláris zavarral, kényszerbetegséggel (azaz OCD-vel, más néven obszesszív-kompulzív zavarral). Például azok, akik depressziósak, az időt sokszor maszturbálással és pornográf tartalmak nézegetésével töltik. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a hangulatuk mindig lent legyen. A depressziós ember alapvetően rossz lelkiállapotban van, és erre természetes válasz, hogy el akarja kerülni ezt az állapotot. Emiatt belevész a tévébe, videojátékokba, pornóba, szexbe, kábítószerekbe és/vagy az alkoholba. Azért keresi a pornót vagy a szexet, hogy újra életre keljen.

Tanulmányok szerint a szexfüggőséggel vizsgáltak nem mutatnak más dologra kiugró agyi aktivitást, csak olyasmire, ami a libidójukra hat. Egy Los Angeles-i kutatás mérte férfiak és nők agyi aktivitását EEG-vel. a résztvevők megtekintettek egy fotókészletet, amelyek közül néhány szexuális tartalmú volt. A kutatók eredményei azt mutatták, hogy mivel az agy nem aktiválódik másra, függőség van a háttérben. Ez kimutatható az alkohol- vagy a játékfüggőség esetében is.

Cikkünket folytatjuk.

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.