Időskori szexuális élet – még mindig tabutéma

Sajnos még mindig igencsak tabutémának számít az időskori szexuális élet, pedig jóval 50 felett is igénylik az emberek a gyengédséget. Társadalmunkban azonban az öregség, az időskor szavakhoz többnyire a leépülés, a demencia, a depresszió szavakat társítják.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1332.jpg

Ugyanúgy, ahogy a fiataloknál is mindenki igénye különböző, az idős emberek is máshogy élik meg a testi vágyakat. Mivel azonban társadalmilag „nem elfogadott”, hogy egy előrehaladott korú ember kiegyensúlyozott szexuális életet éljen, sokszor egy bizonyos kort meghaladva maguk az érintettek mondogatják: Öreg vagyok én már ehhez!

Pedig vágyaink kiéléséhez soha nincs késő, a szexhez soha nem lehetünk öregek. Az emberi élet is természetesen változik, nem vagyunk ugyanolyanok 60 évesen, mint 20 évesen. Ennek megfelelően a szexualitásunk sem ugyanolyan, ám ettől függetlenül létezik.

Mi akadályozhatja meg az időskori szexuális élet valódi megélését?

1. Társadalmi elvárásoknak való megfelelés kényszere

A fent említett probléma, azaz a szex tabuként kezelése, komoly gátat szabhat a szexnek idősebb korban. Az „ugyan már, ilyen korban ez nem szokás” jellegű gondolatok nagyon visszavethetik a még igencsak jelen lévő szexuális vágyat.

2. Egészségügyi problémák

Előfordulhat, hogy valamilyen betegség, egészségügyi probléma, esetleg merevedési zavarok vagy a menopauza kellemetlenségei állják útját a felhőtlen szexualitásnak. Ám általában a megoldás meglelhető, a betegségeket lehet kezelni, és visszatérhet az intimitás a mindennapokba.

3. Megfelelési kényszer a partner felé

Akárcsak a fiatalok esetében, idős korban is ugyanazok a problémák okoznak szorongást bennünk. A két fél nem mindig tart ugyanott a szexualitás megélésében, és ez jelenthet visszatartó erőt.

4. Frusztráció a testi változások miatt

Természetes, hogy az ember nem ugyanúgy néz ki, mint fiatal korában. Vannak azonban, akik ezt nagyon nehezen tudják elfogadni, ezért szenvednek az ágyban – halálra ítélve ezzel a szexualitásukat.

Mit tehetünk azért, hogy előrehaladottabb életkorban is felhőtlen lehessen a szexuális életünk?

·         Fontos, hogy legalább mi, saját magunk ne kezeljük a témát tabuként. Ezzel máris nagyon sokat teszünk azért, hogy kellemesen élhessünk. Lerázzuk magunkról azt a terhet, amit mások róttak ránk.

·         Vegyük tudomásul, hogy a szex egy szuper játék, ami nem kötelező. Csak akkor kell játszani, ha kedvünk van hozzá.

·         Tegyünk rendet a lelkünkben, hogy el tudjuk fogadni saját testünk változásait. Ha ez sikerül, akkor már nem kell azon aggódnunk, hogy partnerünk elfogad-e bennünket. A kisugárzás ugyanis nem csak 25 évesen tesz hozzá az összképhez.

·         Merjünk nyíltan kommunikálni a partnerünkkel. Fogalmazzuk meg félelmeinket, örömünket és a vágyainkat. Sosem késő új dolgokat kipróbálni.

·         Feledkezzünk meg a sémákról! Nincs két egyforma ember, nem lehet magunkat egy kalap alá venni a szomszéddal, vagy akármelyik ismerőssel. Nem kell senkihez sem hasonlítani magunkat, mert az irreális elvárásokat támaszthat, amelyek újabb sémákba és frusztrációba taszít.

·         Legyünk mindig pozitívak, még akkor is, ha esetleg egy-egy együttlét meghiúsul. Ez a fiataloknál is előfordulhat, nem az életkor határozza meg. Mindenre van megoldás, csak pozitívan kell hozzáállni.

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.