Szexuális igényeink változnak

Mi az, ami egymáshoz kapcsolja a nőt és a férfit akkor, amikor csak az egyik fél részéről merül fel az igény az intimitásra, a szexualitás megélésére? Miért lehet jelen egy amúgy jól működő kapcsolatban a hárítás?

c_400_200_16777215_00_images_kepek_aferfi1.jpg

Bizonyára emlékszel még arra, amikor friss volt a szerelmetek. Minden olyan magától értetődő és egyszerű volt. Semmit sem gondoltatok túl. Ha szexelni akartatok, azt tettétek, ha nem, akkor nem. Ebből nem volt vita, mert általában ki sem akartatok szállni az ágyból.

Az első fontos mérföldkő, az összeköltözés, ami kicsit (vagy akár nagyon) megváltoztatja az igényeket és az egymáshoz való hozzáállást. Már nemcsak az számít, hogy melyik fehérneműt vedd fel, hogy elkápráztasd a pasid, hanem az is fontossá válik, hogy a csekkeket miből fizetitek, mit fogtok enni holnap, és lesz-e kutyakaja. A mindennapok másfelé terelik a párokat, és ez sokszor rossz irányba befolyásolja a szexualitást.

A szükséglet ettől még fennáll, de a teljesítés már nem feltétlenül követi azt. A szexuális igényt az ember sokáig képes uralni, ám a feszültség, amit a szexuális aktus elmaradása okoz, más területekre nyomja rá a bélyegét. Ekkor kiabálhatsz a kedveseddel, türelmetlenebb vagy, de a stresszt is sokkal nehezebben dolgozod fel.

Ez persze egy sor problémát von maga után, amelyeknek a megoldására is időt és energiát kell szánni.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_aferfi2.jpg

Ha már megy az együttélés, és a mindennapok rutinját sikerült összehangolni az egyéni és páros igényekkel, akkor jöhet a kapcsolat következő etapja, az a hullámvölgy, amely minden párkapcsolatot elér. Sokan azt mondják, hogy az első hét évnél következik be, ám ez nem támasztható alá semmivel. A hullámvölgy olyasmi, mint egy álomból felébredés. Ilyenkor mindkét fél húz egy vonalat, amely után minden megváltozik. Lehet, hogy jó irányba tolódnak a dolgok, és az is lehet, hogy a felek nem bírják már együtt tovább, és búcsút intenek egymásnak. Ebben az időszakban a szexualitás teljesen más köntösbe bújik. Előtérbe kerülnek az egók, azaz nem a másik lesz a legfontosabb, hanem mindkét fél saját igényeit helyezi első helyre. Vannak kapcsolatok, amelyek ezt a megpróbáltatást nem bírják ki, ám amelyek igen, azok többnyire megerősödve kerülnek ki ebből.

Ebből az időszakból következik, vagy ágazik el egy olyan időszak, amelyet a kényelem irányít. Sokaknál ez a kapcsolat végéig tarthat. Ilyenkor a szexualitás mellett fontos elemként jelenik meg a kényelem. Az egyéni kényelem és a páros kényelem is. Már nincsenek extrém helyszínek a szexuális együttlétekhez, nem rizikózik a pár, inkább biztosra mennek: marad a jó öreg hálószoba, többnyire este, éjszaka. A reggeli gyors menetek is ritkulnak (nehogy meghallják a gyerekek). Többször hallatszik a „Drágám, most fáj a fejem/fáradt vagyok/nincs nagyon kedvem” mondat.

Ilyenkor tapasztalható az, hogy valamelyik fél úgy érzi, nem elég neki, amit otthon kap, hiányzik az izgalom, neki mások az igényei. Félrelép, ahelyett, hogy a társával megbeszélné a dolgot.

A fenti kérdésre (Mi kapcsolja össze a férfit és a nőt, ha csak az egyik fél részéről merül fel az igény az intimitásra?) nehéz választ adni. A kapcsolat evolúciója folyamán változnak az igények. Az ideális együttélés az, amikor az igényeket sikerül közös nevezőre hozni, és mindketten elégedettek a kialakult helyzettel. Ám sokaknak ez nem sikerül és egyik vagy másik fél igényei sérülnek. Ezt azonban ki kell beszélni egymással, hogy lehessen javítani, változtatni a dolgokon. Mert változtatni sosem késő…

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.