Szívroham után is lehetséges a teljes szexuális élet

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1401.jpgKorunk egyik leggyakoribb veszélyfaktora a szív- és érrendszerünk. Évente 20-25 ezer új szívinfarktust regisztrálnak, ami nagyon nagy szám. Amellett, hogy a betegeknek komoly életmódbeli változásokra van szükségük, sokan elutasítják a szívroham utáni szexuális életet. Attól tartanak, hogy újra előfordul az infarktus. A Journal of the American College of Cardiology szakmai folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely szerint szívinfarktus után is lehetséges teljes szexuális életet élni.

A szív infarktusos megbetegedése már önmagában is nagyon nehéz dolog, hiszen a fizikai aktivitást mérsékelni kell annak érdekében, hogy a tragédia még egyszer ne történhessen meg. A fent említett tanulmányban 10 éven át, 536 alanyt vizsgáltak, akik életkora 30-70 év között volt, és mind szívbetegségben szenvedtek. Miután minden adatot kiértékeltek a vizsgálat folyamán, megállapították, hogy semmiképp sem kell tartani attól, hogy újabb szívinfarktust kell átélniük. A szexuális együttlétek során az ember ugyanis csak annyi fizikai igénybevételnek teszi ki magát, mintha sétálna egyet, kissé ütemesebb tempóban, vagy futna egy keveset a busz után.

c_400_200_16777215_00_images_kepek_z1402.jpgA vizsgálat kérdőívekkel zajlott. Ezek kiértékelésekor a kutatók a szívroham előtti évben élt szexuális élet aktivitását elemezték. Felmérték, hogy milyen kapcsolat lehet a szexuális aktivitás és a jövőben elszenvedett szív- és érrendszeri események között. A betegek elég nagy része, azaz 15%-a, a szívrohamot megelőző hónapokban nem élt szexuális életet. A megkérdezettek 5%-a havonta egyszer, 25% heti egyszer vagy ritkábban, 55%-a pedig legalább hetente egyszer élt szexuális életet. A vizsgálatok lefolytatásának évtizede alatt 100 esetben fordult elő a résztvevők közt olyan eset, amely valamilyen formában befolyásolta a szív- és érrendszert. Ám a kutatók szerint a szexuális aktivitás és az elszenvedett jövőbeni problémák között nem volt összefüggés.

Ezt arra alapozták, hogy kiderült, a betegeknek kevesebb, mint 1%-a közösült a szívroham előtti órában, több mint 78% azonban azt mondta, hogy több, mint egy nappal a szívroham előtt volt szexuális együttléte.

Az 536 alany vizsgálata alapján az Ulm Egyetem Epidemiológiai és Orvos-Biometrikai Intézetének kutatói kijelentették, hogy valószerűtlen, hogy a szexuális aktivitás a szívroham kiváltó tényezője lehetne.

 „A szívrohamot szenvedett férfi betegek kevesebb, mint fele és a női betegek kevesebb, mint egyharmada kap az orvostól felvilágosítást a szexuális aktivitással kapcsolatban. Fontos, hogy megnyugtassuk ezeket a betegeket, hogy nem kell aggódniuk és nyugodtan folytathatják a szokásos szexuális életüket.” – mondta Dr. Dietrich Rothenbacher, az intézet vezetője.

A kutatók szerint azonban nagyon fontos lenne, hogy minden veszélyeztetett beteg kellő mértékű tájékoztatást kapjon arról, hogy gyógyszerei, amelyeket betegségére szed, milyen mértékben befolyásolják a szexuális életet.

Kovács-Hain Zsuzsa

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.