A Nagy Alma

A 20-as években a Morning Telegraph sportriportere hallotta, hogy a New Orleans-i lovászfiúk úgy emlegetik a New York-i versenypályákat, hogy a Nagy Alma, mert olyan alma formájúak. Azt a címet adta ez az újságíró a rovatának, hogy a Nagy Alma körül, Around a Big Apple. Egy évtizeddel később sokan átvették a kifejezést, és New York-ot most már a Nagy Almának nevezik.

c_400_200_16777215_00_images_stories_Utazas_ny1.jpgUgyanakkor Bronxot egy svéd telepesről nevezték el, 1639-ben alapították. A svéd telepes volt a vezéregyéniség itt akkor, ezért hívjuk Bronxnak a területet a mai napig. Pedig nem is Bronxnak, hanem Bronknak hívták ezt a svéd úriembert. New York pergő ritmusú metropolisz, ahol mindenki tudja, és teszi a dolgát. Kivéve az először ideérkezett turistát, aki nem tudja nyomon követni, egyáltalán merre jár, és melyek a top látnivalók. New York nem egy néhány órás városnézés, a felfedezésére hetek kellene, mert számtalan izgalmas esemény és kevesek által ismert helyszín.

Könnyen kirakhatnak a taxiból 45 dollár - ennyibe kerül egy út taxival a Nagy Almába, ha nem a városban foglaltunk szállást. Bármilyen furcsa, még mindig ez érheti meg jobban, mintha a 200 dollárnál kezdődő new yorki hotelek közül válogatunk. További hasznos tanácsok a helyi taxizáshoz. A klasszikus sárga autók sofőrjei szinte kivétel nélkül bevándorlók. Egy taxiengedély hetvenmillió forintnyi összegbe kerül. Ezt üzletemberek megvásárolják, majd az autót bérbe adják napi nyolcvan dollárért. A sofőrök így a költségek levonása után havi hatszázezer forint körüli összeget visznek haza, ami itt épphogy elég.

A magas életszínvonal miatt New York-ban rengetegen közlekednek taxival, ezért a sofőrök válogathatnak. Ha épp olyan kedvük van, vagy nem megfelelő az útirány, akkor nem viszik el az utast. Előfordult az egyik kollégámmal, hogy egyszerűen kitették a taxiból, mert nem szeretett volna arra menni a sofőr. Mint később elmagyarázták nekünk a helyiek, először be kell ülni, és szépen, tagoltan, alaposan el kell magyarázni, hogy hova szeretnénk menni, és keményen ragaszkodni kell az úti célhoz. Nem árt, ha a turistánál van egy térkép, ugyanis 10 taxisból 7 nem ismeri eléggé a várost, és el kell neki magyarázni, mi hol van. Ez azért megdöbbentő, mert az utcák számozottak, a 14-ik utcától rácsszerűek és nyílegyenesen futnak.

Érdekesség, hogy a taxik azért sárgák, mert 1907-ben az első fuvarozó vállalat alapítója, John Hertz azt olvasta egy egyetemi tanulmányban, hogy mind az állatok, mind az emberek a sárgát veszik észre a legkönnyebben. Az üzletember azt szerette volna, hogy ha az ő autóit mindenki azonnal meglátja. További részleteket, érdekes utazási híreket olvashat a www.vilagszam.hu oldalon.

Kiss Róbert Richard

Click here - http://fbetting.co.uk claim betfair bonus

adsense

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.